Přehled: Jemná jehlová aspirační biopsie lymfatických uzlin - bezbolestný zákrok

V tomto příspěvku chci mluvit o takovém postupu jako lymfatické uzliny TAPB. A o následcích, které mohou nastat po něm.
Předmluva:

Před pár měsíci byly moje lymfatické uzliny zapálené a oteklé po celém těle. Začalo to krkem a během dne všechno šlo dolů, večer to už bylo bolestivé pod pažemi a v rozkroku. Já jsem od přírody stále alarmující a přirozeně jsem v mé hlavě začal posouvat nejhorší. Měsíc dříve jsem byl diagnostikován s problémy se štítnou žlázou (AIT) a značným uzlem, který endokrinolog řekl, aby se poradil s odborníkem na ultrazvukové specialisty (proč si to uvedu později v závorkách).
No, obecně jsem čekal na víkend, (protože to všechno začalo v pátek večer) a v pondělí jsem spěchal k ultrazvuku. V té době už bylo hrdlo bolavé, žláza se zvýšila a teplota byla 38+
Lékař okamžitě bez zvláštních předvoleb položených na gauči odmítl podívat se na další výsledky ultrazvuku se slovy „pojďme na to přijít“.
Zkouška začala a první věc, kterou jsem slyšel: "Proč jsi tichý, že máš lymfodenopatii?" V té době jsem takové slovo neslyšel a snažil jsem se vložit pět kopecků, které jsem měl s OUT a uzlem.
Pak jsem obdržel takovou větu a znění, téměř citující:
"No, taky máš OUT, nemáš žádný uzel, a obávám se, že už to není naše oblast, navrhuji, abys provedl biopsii s příjmem tekutiny z lymfatické uzliny."
Pak jsem se samozřejmě na pár vteřin zastavil, vzpomněl jsem si, že všude ublížili, přišel k mému rozkroku,
jeho ztráta hmotnosti, (výsledky OUT, ale kdo ví). No, obecně mě vzali vlažně, i když jsem se snažil tvrdit, že se zranili a měli bolest v krku, ale doktor trval na tom, a já jsem souhlasil.

O samotném postupu.
To stálo 600r., Trvalo asi 2 minuty, nebyla žádná silná bolest, s trochou punkcí, to je vše. Ale měl jsem to štěstí, že alespoň v oblasti ultrazvuku a chirurgie byl lékař opravdu dobrý a dobře se podrobil biopsii. Vypadá to, že to nemá žádné důsledky, ale zdá se, že je to tak.
Dále, jak po odběru krve ze žíly. Dali láhev alkoholu s alkoholem, požádali o tisk a přijeli za tři dny. Místo defektu byla malá díra, která se za dva dny zahojila.

Skutečné důsledky:
Na stopě. den jsem opravdu dostal hnisavý tonzilitida, s teplotou pod 40.
Musel jsem si přivést antibiotika.
Tři dny po zákroku výsledky vyplynuly ze závěrů: „návštěva onko-hematologa byla doporučena, aby se vyloučily nemoci lymfatických uzlin,“ dodal sám skleněné tabule s materiálem a to je vše.
Dále budu redukovat, řeknu jen to, co přišlo. Tyto brýle jsem daroval třem laboratořím a já jsem byl na mnoha lékařech, včetně dvou hematologů, a obecně je to obraz.
Cytologové říkají, že podle výsledků TAPB existují známky Limfomi Khozhkin, ale to je velmi podobné obrazu virových infekcí, nemohou říci jistě, protože materiál je špatný. Vezměte si dobrý pouze s otevřenou biopsií, tj. Vyříznutím lymfatické uzliny nebo její části a odesláním hematologům. Ti se zase dívají na krevní testy a na stav lymfatických uzlin, a říkají, že není nic, co by se dalo snížit, moc se nezvyšují. V důsledku toho jsem provedl CT sken pro 11 000, spoustu ultrazvuku, spoustu testů, žvýkal jsem. Tam byli také bezohlední lékaři, kteří chtěli vydělat peníze na odstranění operace. Odmítl jsem a rozhodl se, že ho bude hematolog sledovat.
A v důsledku toho, diagnóza stále vznášela, podle logiky, je jasné, že virus byl proveden přímo uprostřed krku, ale je těžké se uklidnit.

Obecně platí, že před provedením tohoto postupu, myslím, že třikrát, nezapomeňte navštívit hematologa lékaře, nechat ho cítit lymfatické uzliny a podívat se na krevní testy (já jsem ani nevěděl o tom až do výsledků).
Ujistěte se, že nemáte žádnou infekci, a pak budete běžet jako já k lékařům s nedostatkem pochopení toho, co se děje. Nebo se připravte na otevřenou nabídku biopsie.

Biopsie lymfatických uzlin: je potřeba?

Členem od: 29.1.2011 Příspěvky: 6

Biopsie lymfatických uzlin: je potřeba?

Vážení lékaři, žádám o pomoc, vaše rada je velmi potřebná. Začátkem listopadu se objevily známky zánětu v krku, bolesti, propuštění. Nepřipisoval jsem tomu žádný význam a rozhodl jsem se, že jde o exacerbaci chronické angíny. Po několika dnech se teplota zvýšila na 38,7 a na obličeji a těle se objevila vyrážka. Byla poslána do nemocnice s infekčním onemocněním, kde byly odebrány krevní testy na HIV, VH, spalničky, zarděnky, EBV a cytomegalovirus. Všechny testy jsou negativní. Krevní obraz: červené krvinky - 4.29; leukocyty - 4,2; monocyty - 12, soe - 12, krevní destičky - 124. Biochemická analýza krve: protein - 66, močovina - 5.2, kreatinin - 93, cholesterol - 4, alat - 34, asat - 68, amyláza - 48, glukóza - 2, 7
Pět dní po ošetření prednisonem a CA glukonátem byl vypuštěn s diagnózou oxidace. Po propuštění začal hnisavý výtok z krku, bolest v krku (bolest v krku byla před hospitalizací). Obrátila se k otolaryngologovi, byla pověřena ultrazvukem lymfatických uzlin krku a byla stanovena lymfadenopatie. Byl pořízen rentgen rentgenových dutin (vše je čisté). Do tří týdnů nebyla ORL předepsána žádná léčba a nabídla, že vrátí bacposu pro flóru a houby. Obrátila se k terapeutovi, který ho okamžitě předal do onkologické lékárny pro hepatologa. Hepatolog poté, co zkoumal výsledky ultrazvuku, dal biopsii na krční lymfatické uzlině. L / uzly jsou umístěny v submandibulární oblasti, horní-laterální, střední-laterální oblasti. Důvodem tohoto rozhodnutí byla indikace lékaře ultrazvukové diagnostiky, že v prostředních laterálních oblastech krku jednotlivé hypoechoické lymfatické uzliny s rozměry 0,8 x 0,3 a 0,9 x 0,4 s jasnými konturami, bez jakéhokoliv nediferencovaného rozlišení, v režimu TsDK pravý uzel s jediným místem proudění krve v parenchymu. Zde je právo, které žádá o biopsii. Přihlásil jsem se na konzultaci v nemocnici bratrů Bakhrushevů pouze 25. prosince, kterou nemohli přijmout dříve.

Otázka respektovaným lékařům: Rozhodl se hepatolog správně? Procedura je traumatická, může to mít negativní důsledky. Je výsledek ultrazvuku tak spolehlivý a kritický? Je třeba provést nějaké další testy a vyšetření před hospitalizací?

Registrace: 10.7.2016 Zprávy: 4,179

Nejsem lékař, čtvrtý rok jsem léčil svého otce na rakovinu prostaty na stadiu 4, mám nějaké zkušenosti

Ale tato biopsie - nejinformativnější analýza - potvrzuji. Pokud jde o zranění - jak jeho otec dělal, když byla rakovina agresivní a nebyla poskytnuta žádná léčba - a žádné zhoršení se nestalo, jsou to jemné jehly, které se okamžitě berou. nebojte se, není to nebezpečné, jinak byste nebyli jmenováni.

Členem od: 29.1.2011 Příspěvky: 6

Bohužel, v mém případě to bude otevřená biopsie, celá lymfatická uzlina bude zcela odebrána, řez bude velký uprostřed krku. Na krku je mnoho nervů a cév, a pokud jsou poškozené, následky budou negativní.

Recenze biopsie lymfatických uzlin

Dobré ráno Vzali jsme biopsii axilární L / C (navenek to byl on, kdo se nejprve zvedl, ale později sami z analýzy pochopili, že to nebyl on, kdo byl první). Diagnóza byla provedena okamžitě, NHL, folikulární.

Přidáno po 2 minutách

Dobrý den, L / U jako filtry, sbírat špinavé buňky - a proto roste tam, zatímco proces probíhá.
Jak se cítíte?

Přidáno po 3 minutách

Dobrý den, a tady je další v popisu skupin:

- Klinická skupina I - osoby s prekancerózními onemocněními, ve skutečnosti zdravé:
- Ia - pacienti s onemocněním, podezřelým zhoubným novotvarem (jak je stanovena konečná diagnóza, jsou vyřazeni z registru nebo převedeni do jiných skupin);
- IB - pacienti s prekancerózními onemocněními;
- Klinická skupina II - jedinci s prokázanými maligními nádory, kteří jsou radikálně léčeni:
- Klinická skupina III - osoby s prokázanými zhoubnými nádory, kteří ukončili radikální léčbu a jsou v remisi.
- IV. Klinická skupina - osoby s prokázanými maligními tumory, které z nějakého důvodu nepodléhají zvláštní protinádorové léčbě, ale jsou předmětem paliativní léčby.

Klinická skupina je nutně uvedena v diagnóze pacienta.

V dynamice může být stejný pacient v závislosti na stupni progrese a provedené léčbě převeden z jedné klinické skupiny do druhé.

Klinická skupina v žádném případě neodpovídá stádiu onemocnění.

Dobré ráno Vzali jsme biopsii axilární L / C (navenek to byl on, kdo se nejprve zvedl, ale později sami z analýzy pochopili, že to nebyl on, kdo byl první). Diagnóza byla provedena okamžitě, NHL, folikulární.

Přidáno po 2 minutách


Dobrý den, L / U jako filtry, sbírat špinavé buňky - a proto roste tam, zatímco proces probíhá.
Jak se cítíte?

Přidáno po 3 minutách


Dobrý den, a tady je další v popisu skupin:

- Klinická skupina I - osoby s prekancerózními onemocněními, ve skutečnosti zdravé:
- Ia - pacienti s onemocněním, podezřelým zhoubným novotvarem (jak je stanovena konečná diagnóza, jsou vyřazeni z registru nebo převedeni do jiných skupin);
- IB - pacienti s prekancerózními onemocněními;
- Klinická skupina II - jedinci s prokázanými maligními nádory, kteří jsou radikálně léčeni:
- Klinická skupina III - osoby s prokázanými zhoubnými nádory, kteří ukončili radikální léčbu a jsou v remisi.
- IV. Klinická skupina - osoby s prokázanými maligními tumory, které z nějakého důvodu nepodléhají zvláštní protinádorové léčbě, ale jsou předmětem paliativní léčby.

Klinická skupina je nutně uvedena v diagnóze pacienta.

V dynamice může být stejný pacient v závislosti na stupni progrese a provedené léčbě převeden z jedné klinické skupiny do druhé.

Klinická skupina v žádném případě neodpovídá stádiu onemocnění.

Biopsie lymfatické uzliny v krku není informativní

Ahoj, mohl bys dát alespoň hrubou představu o stupni závažnosti onemocnění.
Muž, 27 let. Zvětšená skupina lymfatických uzlin na klíční kost-mastoid sval bez známek zánětu. Teplota je normální, žádná slabost, zvýšené pocení, ztráta chuti k jídlu a hmotnost. Nádor se nezdá být stacionární, v různých polohách krku je viditelnější, pak méně, převaluje se jako lymfatické uzliny. Velikost třetího měsíce se nemění. Na začátku nemoci vypijte široké spektrum antibiotik. Obecná fyzická kondice se nezhorší, nic nenarušuje. Nedávno, další uzel zapálil těsně nad a dále k uchu. Už je trochu otravný. Neexistují však žádné další odchylky od normy.
Biopsie nedala pozitivní ani negativní odpověď. Přidělené testy pro podezření na onkologii. EKG a břišní ultrazvuk je normální. HIV je vyloučen. Dokud se neprovede rentgen hrudníku. Dosud nebyly získány výsledky o hepatitidě, nádorových markerech. Výsledek biochemie a celkového krevního testu je připojen.

A další otázka. Jak informativní bude výsledek krevního testu pro nádorové markery? Zda je jejich přítomnost v krvi jednoznačně stanovena onkologicky a naopak, není-li žádná, pak rozhodně není onkologie a zda budou zapotřebí další studie.

Související a doporučené otázky

27 odpovědí

Dobrý den!
Děkuji moc! X-ray hotovo. Plíce jsou čisté. Ostatní testy se pokusí projít a najít dobrou lora.

Milý Alexey Alexandroviči, jsem vám velmi vděčný!

Dobré odpoledne, Alexey Alexandroviči.

ENT navrhuje provést otevřenou punkci lymfatické uzliny. Nebyly předepsány žádné testy (Stojí to za souhlas? Nebo je lepší testovat na viry?

Děkuji za odpověď!
Souhlasím s vámi, ale doktoři se nakonec obávají své nejistoty. Už měsíc diagnózy, nic neříkej a nedoporučují něco brát. Výsledek analýzy nádorových markerů nebyl ani vyjádřen.
Jdeme na další ORL.

Ještě jednou díky za pomoc!

Chápu, že se jedná o otevřenou punkci, protože zavřený nedá nic?
Jedná se o týdenní hospitalizaci. V následujících 2 týdnech taková možnost neexistuje. Z vaší odpovědi jsem pochopil, že biopsie není záležitost naléhavosti, správně jsem vám rozuměl, můžeme si udělat pauzu?

I když čekáme na výsledky biopsie, mohu se zeptat na vaše autoritativní stanovisko?
Onkolog onkolog poté, co vzal materiál, předpovídal velmi neuspokojivou předpověď. Řekl, že nádor vypadá jako lymfom.
Během této doby proběhly nádorové markery. Jsou v pořádku. Měli jste ve své praxi případy takové pasivní rakoviny? Ani jeden symptom a analýza neindikují onkologii. Teplota je stále v pořádku. Žádná ztráta hmotnosti. Ostatní orgány jsou také normální.
Tato choroba trvá 4 měsíce a je asymptomatická. S výjimkou zvýšení skupiny uzlů.

Hledat místo

Co když mám podobnou, ale jinou otázku?

Pokud jste mezi odpověďmi na tuto otázku nenalezli potřebné informace nebo se váš problém poněkud liší od předloženého problému, zeptejte se lékaře na další otázku na této stránce, pokud se jedná o hlavní otázku. Můžete také položit novou otázku a po chvíli na ni naši lékaři odpoví. Je to zdarma. Potřebné informace můžete také vyhledat v podobných otázkách na této stránce nebo na stránce vyhledávání na webu. Budeme velmi vděční, pokud nás doporučíte svým přátelům na sociálních sítích.

Medportal 03online.com provádí lékařské konzultace v režimu korespondence s lékaři na místě. Zde získáte odpovědi od skutečných lékařů ve vašem oboru. V současné době poskytuje místo poradenství v 45 oblastech: alergik, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetik, gynekolog, homeopat, dermatolog, dětský gynekolog, dětský neurolog, dětský neurolog, dětský endokrinolog, dietolog, imunolog, infektolog, dětský neurolog, pediatrický chirurg, dětský endokrinolog, odborník na výživu, imunolog, infektiolog, dětský neurolog, pediatrický lékař, imunolog logoped, Laura, mamolog, lékařský právník, narkolog, neuropatolog, neurochirurg, nefrolog, onkolog, onkolog, ortopedický chirurg, oftalmolog, pediatr, plastický chirurg, proktolog, Psychiatr, psycholog, pulmonolog, revmatolog, sexuolog-androlog, zubař, urolog, lékárník, fytoterapeut, flebolog, chirurg, endokrinolog.

Odpovídáme na 95,65% otázek.

Recenze biopsie lymfatických uzlin

Dobrý den, milí lékaři!
Jmenuji se Natalia, mám 32 let, výška 168 cm., Hmotnost 52 kg.

Mám takový problém. Od října 2012 se lymfatické uzliny v tříslech na obou stranách zvětšily na 2 cm, vlevo do podpaží na 2,5 cm, vlevo na krk na 2,5 cm, lymfatické uzliny jsou bezbolestné. Žádná ztráta hmotnosti, noční pocení. Ze stížností na blahobyt jen „těžká“ hlava, tj. neublíží, ale nějak tlačí do chrámů. Vzhledem k tomu, že příčiny zvýšení lymfatických uzlin nebyly stanoveny lékaři (antibiotika viděla nepomohla), v únoru 2013 byla provedena levostranná biopsie tříselných lymfatických uzlin. Klinické a biochemické krevní testy jsou normální, játra a slezina nejsou zvětšeny. Obecně jsem složil spoustu testů a nic jsem nenašel.

Zde jsou výsledky histologie (mikroskopické vyšetření) lymfatické uzliny:

Lymfatická uzlina je 2x1x0,3 cm, povrch je hladký, kapsle je tenká, tkanina je měkká elastická konzistence, v řezu je šedo-růžová se středem fibrózy v oblasti brány.
Mikroskopické vyšetření struktury kresby lymfatické uzliny je plně zachováno. Jsou detekovány lymfoidní folikuly různých velikostí a tvarů, s reaktivními centry a bez nich. V interferolikulární zóně je pozorována hyperplazie lymfoidní tkáně v důsledku proliferace malých lymfoidních buněk. Histiocyty, málo makrofágů je rozptýleno, nacházejí se plazmatické buňky. Viditelná ložiska fibrózy, zejména v oblasti brány. Existuje perivaskulární fibróza. Je známo šíření malých plavidel. Kapsle uzel zahuštěný. Většinou se infiltruje lymfocyty.
Závěr: Obrázek chronické lymfadenitidy.
Patologický závěr: reaktivní lymfadenitida.

Zde jsou výsledky IGH:

Ve studii IgG s CD20, CD3, BCL2, CD10, CD21, CD5, cyklinem D1, Ki67 jsou lymfatické folikuly tvořené CD20 pozitivními B-lymfoidními buňkami (membránově intenzivní reakce) obsahující reaktivní centra, jejichž buňky jsou BCL2 negativní, cd10 pozitivní. Hustá síť CD21 pozitivních folikulárních dendritických buněk je detekována v zónách reaktivních center. Reaktivní centra jsou obklopena širokou, čistou zónou pláště, buňky, ve kterých jsou BCL2 pozitivní. Interloikulární zóna je poněkud zvětšena, dominují jí CD3, CD5 pozitivní T-lymfoidní buňky. Všechny lymfoidní buňky cyklinu D1 jsou negativní (v přítomnosti několika roztroušených cyklických D1 pozitivních histiocytů). V zónách reaktivních folikulů je detekováno mnoho Ki67 pozitivních buněk.
Závěr: Obrázek reaktivní lymfadenitidy.

Mám tyto otázky:
1) Co říkají markery ve studii IHG, zda byly testovány na viry, infekce, metastázy?
2) Pokud ne, je třeba to udělat?
3) Jaká je pravděpodobnost vzniku lymfomu po reaktivní lymfadenitidě, tj. Jak často lymfadenitida "proudí" do lymfomu?
4) Potřebuji nějakou léčbu, další výzkum, testy?

Děkuji předem za odpovědi!

Děkuji Vadim Valerievich za rychlou odpověď.
Klinické výsledky. krevní test od 29.12.2012g. (v normách - laboratorní normy):
Hematokrit 38,4 (35-45)
Hemoglobin 12,8 (11,7-15,5)
Erytrocyty 4,29 (3,8-5,1)
MCV (srov. Objem Eritre.) 89,5 (81-100)
RDW (široká distribuční erit.) 14 (11,6-14,8)
MCH (srov. Hb in er.) 29,8 (27-34)
MCHC (porov. Konc. Hb v er.) 33,3 (32-36)
Destičky 225 (150-400)
Leukocyty 5,35 (4,5-11)
Pásové neutrony. 3 (1-6)
Neutrofilní segment. 58 (47–72)
Neutrofily (celkový počet) 61 (48-78)
Lymfocyty 31 (19-37)
Monocyty 6 (3-11)
Eosonofilní 2 (1-5)
Basofily 0 (méně než 1)
ESR (Westergren) 2 (méně než 20)

Já jsem jen proč jsem se ptal na všechny tyto otázky nahoře, protože přesný důvod pro zvýšení lymfatických uzlin nemůže být stanoven, a jeden hematolog mi řekl, že žijí a neříkají, a druhý hematolog říkal, že by měl jednou za šest měsíců provést krevní test, jen pro případ Nikdo ve skutečnosti nevysvětluje výsledky biopsie a igha, říkají, že všechno je v pořádku a všechno. Ale musí existovat příčina lymfadenitidy! Takže někde v těle byl pravděpodobně nějaký druh selhání. Snažím se dostat na konec tohoto důvodu.
Nebo si, Vadim Valerievich, také myslíte, že se musíte nechat na pokoji?
Dvě infekční onemocnění, ve kterých jsem byl, říkají, že příčinou lymfadenitidy ve vysokých titrech protilátek G k jadernému antigenu viru Epstein-Barr, mám více než 600, s laboratorními normami více než 20 - pozitivních. Zároveň mám méně než 10 M protilátek, což je podle laboratorních norem považováno za negativní výsledek. A hematolog a chirurg říkali, že kdybych byl v nedávné minulosti nemocný mononukleózou, pak bych měl v krvi po celý rok zvyšovat počet leukocytů, takže vysoké protilátky znamenají jen to, že když jsem byl nemocný, a to není příčina lymfadenitidy. Co si myslíte?
A přesto, Vadime Valerieviči, prosím, řekněte mi, co může být spojeno s nárůstem lymfatických uzlin hlavně na jedné straně (na levé straně krku, levé podpaží a v slabinách mnohem více vlevo než vpravo)?
Díky moc!

1. uklidněte se a žijte v míru. Pokud růst pokračuje i po šesti měsících nebo roce, biopsii opakujte.

Pravděpodobný je nedostatek latentního železa. Vezměte lék na železo několik měsíců při 50-100 mg železa denně.

3. poslat blok l pro přezkoumání Petrovi, LOPAB, profesorovi Yu.A. Krivolapov

Dobrý den, milí lékaři!
Mám 33 let, žena, 168 cm vysoká, hmotnost 51-52 kg.

Mám následující problém. Od října 2012 jsou rozšířené lymfatické uzliny inguinální (vlevo je silnější, vpravo je menší), vlevo axilární, krční vepředu vlevo. Prošla všemi druhy testů na viry, STI, HIV a mnoho dalších věcí, stejně jako klinické a biochemické analýzy krve, vyšetření moči - vše je normální. Provádili jsme biopsii největší tříselné lymfatické uzliny vlevo. Podle výsledků histologie a IHC - chronické reaktivní lymfadenitidy. Žádný doktor nemohl najít důvod, říkali, že budou pozorovat. Současně, v říjnu 2012, ultrazvuk mléčných žláz byl proveden během laktace, lékař nenašel žádné formace, všechno je normální.

A teď, právě druhý den, jsem našel takové kuličkové těsnění v levém prsu (laktace byla zastavena na konci ledna 2013). Šel jsem na ultrazvuk prsních žláz, řekl, že to vypadalo jako fibroadenoma o velikosti 6x4 mm. Malé cysty byly také nalezeny v levé a pravé žláze. Ale řekli, že bez defektu není možné potvrdit fibroadenom.

V souvislosti s výše uvedeným mám následující otázky:
1. Pokud se teoreticky předpokládá, že se nejedná o fibroadenom, ale o rakovinu prsu, dochází k nárůstu tří skupin lymfatických uzlin v důsledku metastáz v nepřítomnosti klinických příznaků (bez úbytku hmotnosti, bez teploty, bez potu a čeho se bát)? A řekněme, že lymfatická uzlina biopsie nebyla metastatická.
2. Je možné zvýšit tři skupiny lymfatických uzlin v důsledku fibroadenomů a cyst?
3. Je možné, že v říjnu 2012, když jsem provedl první ultrazvuk prsu, si lékař nevšiml fibroadenomu a cyst kvůli laktaci, protože v té době byly lymfatické uzliny již rozšířeny? Jak moc může zabránit laktaci?
4. Jaké další kroky bych měl podniknout? Nechtěl bych takový malý fibroadenom odstřihnout, ale bez toho, jak to chápu, nikdo nedělá ani přesnou diagnózu punkcí, ale zároveň, kvůli prodloužené lymfadenopatii, se bojím vynechat rakovinu. Prosím, sdělte mi plán dalšího postupu.

Díky předem!

Děkuji za odpověď, Alexandře!

A pokud uděláte biopsii, která z nich je nejlepší? Úplně odstranit nádor nebo jemnou jehlu, nebo nějaké jiné?

Dobrý den, milí lékaři! Opět vás žádám o pomoc.

Lymfatické uzliny, o nichž bylo řečeno, že v prvním stanovisku zůstaly, tak nezvyšují a nesnižují. Již 1,5 roku na ně (od října 2012).

Ale teď nastal další problém.
6. srpna 2013 abdominální ultrazvukové vyšetření ukázalo, že játra byla zvětšena. Zde je popis:
LIVER. akustický přístup: vyhovující
umístění: typické
obrysy: hladké
velikosti: pravý podíl 164 mm
levý lalok 61 mm
frakce ocasu 22 mm
struktura parenchymu: homogenní
echogenicita parenchymu: médium
objemné útvary, které nebyly identifikovány
zachránil vaskulární vzor
intrahepatické kanály nejsou rozšířeny
jaterní žíly nejsou rozšířeny
portální žíla 12 mm (při horní hranici normálu)
dolní vena cava 20 mm (také na horní hranici normálu).
Závěr: echografické příznaky mírné hepatomegálie.

A ve slezině z důvodu zesílení stěny až 4 mm byla stanovena diagnóza chronické cholecystitidy bez kamenů. Pro zbytek těl je všechno normální.

10.30.2013 Rozhodl jsem se opět udělat břišní ultrazvuk vidět dynamiku. Zde je popis:
Játra levý lalok - tol. 5,7 cm, CCR - 9,7 cm.
pravý lalok - tol. 10,9 cm, CWR - 16 cm.
kontury jsou hladké, struktura je homogenní, echogenita je mírně zvýšena, jaterní kanály nejsou rozšířeny,
portální žíla 1,2 cm (při horní hranici normálu)
1,6 cm nižší vena cava
Závěr: echo-příznaky difúzních změn ve struktuře jater, mírné hepatomegálie.
Také podél sleziny - zesílení stěny až 3 mm. Se zbytkem těla - normou.

Když jsem byl vyšetřen na zvětšené lymfatické uzliny, také jsem provedl ultrazvuk břicha 27. prosince 2012 a játra měla následující velikosti:
pravá lamela 58,6 mm
levý lalok 130,7 mm
Tj od prosince 2012 do srpna 2013 došlo k významnému nárůstu jater.
Krevní test je normální. Biochemie od 01/17/14:
ALT - 16 (méně než 31)
AST - 15 (méně než 31)
albumin 45 (35-52)
celkový bilirubin 6.3 (3.4-20.5)
bilirubin rovný 2,9 (menší než 7,9)
20 GGT (méně než 32)
LDG 136 (125-220)
kyselina močová 209 (150-350)
celkový protein 70 (64-83)
beta-2-mikroglobulin 1,700 (0,670-2,329)
cholinesteráza 9657 (5860-11800)
SchF 53 (40-150)
C-reaktivní protein 0,4 (0-5)
Haptoglobin 133 (35-250)
ceruloplasmin 41 (22-60)
TSH 0,908 (0,4-4)
Kvik 107 (78-142) protrombin
INR 0,92
Fibrinogen 2,5 (2-4)
Glukóza 5.1 (4.1-5.9)
Alfafetoprotein je menší než 1,66
REA 0,6 (méně než 5)
HIV, syfilis, hepatitida B a C - negativní (pravidelně daruji po dobu 1,5 roku).

Poslední analýzy biochemie krve od 03/05/2014 téměř stejný jako od 01.17.2014g. - všechno je normální.

01/30/2014 provedla MSCT hrudník a břišní dutinu. Neexistují žádné připomínky k hrudní dutině - vše je čisté. V popisu dutiny břišní:
Studie byla prováděna podle standardního protokolu na pozadí střevních smyček kontrastujících s vodným roztokem urografinu.
Játra jsou zvětšena a vyčnívá 5 cm pod hranou pobřežního oblouku, její kontury jsou rovnoměrné a jasné, struktura parenchymu je homogenní, hustota se nemění. Vnitřní a extrahepatické kanály nejsou prodlouženy.
Žlučník má normální velikost a tvar, jeho stěna není zesílená, její kontury jsou rovnoměrné, jasné, obsahy jsou jednotné. Nenalezeny betony.
Slezina není zvětšena, její kontury jsou dokonce jasné, v parenchymu je jeden kalcinát do průměru 0,3 cm.
Slinivka břišní, nadledvinky - normální. Ledviny - popis je normální, ale jsou určeny 2 zubní kameny o průměru 0,1-0,2 cm.
Břišní aorta není rozšířena, její stěny se nemění.
Lymfatické uzliny břišní dutiny a retroperitoneální prostor nejsou zvětšeny. Kapalina v peritoneální dutině nebyla detekována.

Ve všech studiích je tedy rozšířená játra. Lékař, který provedl MSCT pro slezinovou kalcinát a zvětšené lymfatické uzliny, řekl, že možná mám malárii, i když jsem v sobě nepozoroval žádné příznaky malárie.
Trochu o sobě: Posledních 4 roky nepiju alkohol vůbec, než jsem pil jen velmi málo (ne více než 300 gramů vodky ročně), nejím zvlášť tučné jídlo, to se samozřejmě děje, ale ne víc než dříve.
Stížnosti: někde v říjnu 2013, pocit konstantní těžkosti na pravé straně, židle se stala lehčí, ne tmavě hnědá, ale poněkud více červená, a moč se stal jasnější, barva byla podobná furatsilin.

Se zvětšenými játry šel na infekční onemocnění Mám zvýšené tituly na EBV - yad.bel. - více než 600 (méně než 5 - negativní), uzávěry. bílá - 89,2 (méně než 20 - negativní), a postupně se zvyšují v průběhu posledních 1,5 roku, a specialista na infekční onemocnění řekl, že pravděpodobně lymfatické uzliny byly rozšířeny v důsledku EBV. Infekční onemocnění vypadalo a říkalo, že je zvláštní, že jaterní testy byly normální a játra byla zvětšena, že jaterní buňky se obvykle rozkládají a enzymy se zvyšují, a tak neví, od čeho pochází. Byla také v rozpacích portální žíly, která je na horní hranici normy. Obecně se říká, že jde do gastroenterologa. Šla jsem k gastroenterologovi, řekla také, že nevěděla proč, řekla, že i když jsou nějaké problémy se žaludkem nebo střevem, pak se játra z toho nemohou zvýšit. Řekla, že můžete udělat gastroskopii, kolonoskopii, biopsii jater. I když bych se chtěl pokusit bez biopsie. Doporučujeme provést následující testy, které jsem provedl dne 03.05.2014:
protilátky proti mitochondriím - titr menší než 1:40
antinukleární faktor - titr menší než 1: 160
protilátky proti hladkým svalům - titr menší než 1:40.
Závěr: Negativní výsledek ANF s pravděpodobností asi 90% vylučuje diagnózu SLE, difuzní sklerodermie, Sjogrenova syndromu, syndromu CREST, smíšeného onemocnění pojivové tkáně, sekundárního antifosfolipidového syndromu, oligo-artikulární formy JRA; a také s pravděpodobností 80% vylučuje nejčastější formy autoimunitního poškození jater, včetně autoimunitní hepatitidy typu 1 a primární biliární cirhózy.
Antinukleární faktor může být negativní u jednotlivých pacientů se SLE, kožním lupus erythematosus, polymyositidou, antifosfolipidovým syndromem, což vyžaduje další vyšetření.
Absence antimitochondriálních protilátek (AMA) umožňuje vyloučit diagnózu primární biliární cirhózy (PBC) s 95% pravděpodobností. Ve velmi vzácných případech se PBC izoluje izolovaně z jiných sérologických markerů (ANC, sp100, gp210, PML).
Protože protilátky proti hladkým svalům (AGMA) jsou pozorovány pouze u 40-60% pacientů s autoimunitní hepatitidou typu 1, jejich absence významně snižuje pravděpodobnost, ale nevylučuje diagnózu autoimunitní hepatitidy. Při komplexním vyšetření patologie autoimunitních jater lze doporučit detekci dalších sérologických markerů, včetně protilátek proti antigenům AMA-M2 (PDC), LC-1 a SLA / LP-1, a řadu dalších. V debutu autoimunitní hepatitidy má velký význam diagnostika protilátek proti asialoglykoproteinovému receptoru (ASGPR) a hypergamaglobulinémii.
Také imunoglobuliny:
A 1,52 (0,40 - 3,50)
M 0,5 (0,7-2,8)
G 13,6 (8-18). Tudíž imunoglobulin M. je snížen.

Obecně platí, že gastroenterolog řekl, že to není jejich profil a znovu poslal specialista na infekční onemocnění. A tak jsem se kolem okruhu lékařů po dobu 1,5 roku (infekční onemocnění hematolog-gastroenterolog).

A teď bych rád věděl, jakým směrem bych měl pokračovat v souvislosti s rozšířením jater do lymfatických uzlin:
- hematologie (onkologie) - může to být ještě lymfom?
- Gastroenterologie - problémy s některým jiným orgánem gastrointestinálního traktu mohou způsobit zvýšení jater?
- Je infekční onemocnění chronickým virem EBV nebo jiným?

A jaké další testy musím projít, abych potvrdil (vyloučil) možnou diagnózu?

Děkuji za čtení a předem děkuji za odpovědi.

yanlaros

Yan laros

Přestěhovali jsme se na Krym

Biopsie lymfatických uzlin v onkologickém ústavu Alexandrov Research

Dnes jsme šli udělat biopsii lymfatické uzliny. Upřímně řečeno, všechno se ukázalo být poněkud jednodušší, než jsme si mysleli. Hodinu po operaci se už manžel dobře cítil a šli jsme domů. Ale nejdřív první.

Přijeli jsme za hodinu, protože jsme se báli být pozdě. Kromě toho jsme jako cizinci museli platit na základě placení, a proto jsme museli strávit čas platbou za provoz a podepsáním servisní smlouvy.

Ve skutečnosti se všechno stalo jinak. Při vstupu do operačního sálu se shromáždilo asi 10 lidí, vyšla sestra a oznámila jména těch, kteří jsou dnes registrováni. Z nějakého důvodu nebylo naše jméno. Ale toto nedorozumění bylo naštěstí rychle vyřešeno. Ukázalo se, že jsme prostě zapomněli zapsat do transakčního listu.

Pak byla jeho žena a všichni návštěvníci posláni na návštěvu u lékaře. Po 15 minutách byla prohlídka dokončena a manželka se vrátila k nám s dcerou na chodbě, aby čekala. Jak se ukázalo, operace pro manžela je zdarma. Povolení k pobytu se ukázalo být dostačující pro práva Bělorusů dostávat tuto službu zcela zdarma. Byl jsem velmi překvapen. Konec konců, jen před týdnem jsem zoufale hledal kliniku v Izraeli, kde by taková operace stála od 1 900 do 4 000 dolarů. Co můžu říct.

Manželka vedla operaci jako první. S největší pravděpodobností jsme byli s malým dítětem a doktor si toho všiml.

Operace proběhla v lokální anestézii. Trvalo asi 20 minut. Pak byla rána ušita a manžel se nám konečně vrátil. Zpočátku, když jsem se vrátil, jsem cítil závrať, ale po 15 minutách bylo všechno normální a šli jsme do auta.

Díky Bohu, moje krása je v bojové náladě. V mnoha ohledech děkujeme všem z vás, kteří nás podporujete dobrými slovy a ne jen. Děkuji a pokloňte se zemi

Jediná věc, pro kterou zažívá, je, že její tvář je trochu oteklá. Ale pro mě bude vždy nejkrásnější a nejoblíbenější na světě.

Předběžné výsledky budou buď v pondělí nebo ve středu. Kompletní výsledek bude pouze za 10 pracovních dnů. Modlíme se a doufáme v nejlepší.

Ještě jednou vám děkuji. Jak jsem již napsal, nepotřebujeme materiální pomoc. Tato otázka byla odložena až do objasnění přesné diagnózy, průběhu a léčebných metod a především nákladů. Jakmile je něco známo, určitě vás budu informovat.

Podle výsledků předchozího příspěvku jsme s vaší pomocí shromáždili 3450 rublů. Nemůžete si ani představit, jak příjemné bylo uvědomit si, že v okolí je tolik pečujících lidí. Ti, kdo nemohli poskytnout materiální podporu, nám pomohli v každém směru s laskavým slovem. Ještě jednou díky. Děkuji z celého srdce a nízkému úklonu

Lymfatické uzliny biopsie udělat někomu?

Moje uzly na krku byly několik let rozšířeny. A pak se začali zvyšovat po celém těle.

Šel k chirurgovi. Ihned na recepci proběhla punkce lymfatické uzliny, poslaná na biopsii.

Po odeslání na infekční onemocnění. On jmenoval testy na pět tisíc rublů, na webu, cmv, herpes.

Dnes chirurg volá a křičí, máte špatnou biopsii, rychle provedete testy, které určil lékař infekční nemoci, a zavěsí)))

Zavolám a zeptám se, ale co to znamená špatně. Říká, dobře, máte infekci nebo virus. Zatraceně, to vím, na sto let již chronická rýma a angína.

Jsem jen holka, nemůžu najít informace na internetu, ale budu se k této kráse dostat až zítra.

Jaká špatná biopsie by mohla být? Jaké jsou obecně ukazatele?

Rakpobedim.ru

Rmzh. Panika.

  • Jako
  • Nelíbí se
Vera1976 07 Mar 2019

Catherine (07. březen 2019 - 19:19) napsala:

  • Jako
  • Nelíbí se
Catherine 08 Mar 2019

Vera1976 (07. březen 2019 - 22:20) napsal:

  • Jako
  • Nelíbí se
Lol 08 Mar 2019

Catherine (08 březen 2019 - 00:04) napsala:


SPECT-CT nebo PET-CT - Radioaktivní léčivo se podává intravenózně pacientovi a po určité době (lék musí být distribuován) pomocí zařízení vidí jeho prostorové rozložení v buňkách, tkáních nebo orgánech vyšetřované osoby. S pomocí počítačových systémů vzniká obraz.
Tato možnost je tedy ve výchozím nastavení informativnější. Zde je slabý odkaz, pouze odborník, který může nekompetentně dešifrovat získané výsledky (za tímto účelem se posuzuje, zda pacient pochybuje)
Ultrazvuk je ultrazvuková zkouška s určitou čistotou oscilace, která zaostřuje vlny a reprodukuje obraz.
V přístupných slovech, fotografie z celkového obrazu.Vnějšku a nádor se skládá z mnoha složek, zejména, fibróza je přítomna, a CT nebude ukazovat, tato tkáň nebude hromadit připarat formy. je non-rakovinná tkáň, která je deformována od zánětlivého procesu bez onko buněk, proto rozdíl ve velikosti.
Doporučuje se provádět výzkum na stejném zařízení (minimální chyba bude)

Biopsie lymfatických uzlin: kdy a jak se provádí, recenze, cena

Biopsie lymfatických uzlin - invazivní diagnostická intervence zaměřená na odstranění vzorku tkáně lymfatické uzliny pro následné histologické vyšetření. Tato technika je široce používána v diagnostice zhoubných novotvarů různých lokalizací: s jeho pomocí může lékař určit jistě, zda jsou ve studovaném materiálu rakovinné buňky nebo ne.

Mezi všemi metodami morfologického vyšetření je biopsie lymfatických uzlin považována za nejkonzervativnější, protože nevyžaduje rozsáhlý chirurgický přístup. Většina klinik používá moderní metody biopsie, díky čemuž je délka procedury zkrácena na 5-7 minut.

Když se provádí biopsie lymfatické uzliny

Biopsie lymfatických uzlin se zpravidla provádí pro diagnostiku nádorových onemocnění a zejména pro včasnou detekci regionálních metastáz. Mnohem méně často se k tomuto postupu uchylují v případě podezření na relativně vzácné infekční procesy vyskytující se u lymfadenopatického syndromu (například onemocnění kočičích škrábanců, infekce cytomegalovirem).

Samostatnou kategorií indikací pro biopsii lymfatických uzlin je diagnóza hemoblastózy nebo zhoubných novotvarů hematopoetického systému (leukémie, lymfomy). U těchto onemocnění patří mezi první postižené lymfatické tkáně a časný morfologický výzkum nabízí příležitosti pro komplexní léčbu s nejlepším výsledkem.

Obecné indikace pro punkci následované histologií jsou následující změny v lymfatické uzlině:

  • neobvyklé zvýšení velikosti (lymfadenopatie);
  • přátelské rozšíření lymfatických uzlin různých skupin (polyadenopatie);
  • bolest při palpaci a zarudnutí kůže (lymfadenitida);
  • testová konzistence v přítomnosti jiných viditelných změn;
  • tvorba bubu a píštěle s oddělením hnisavého obsahu;
  • změny v celkové analýze krve, které se podobají těm s hemoblastózou (prudký nárůst počtu jednotlivých krevních buněk).

Předoperační diagnostika

Před biopsií by měl pacient podstoupit všeobecné klinické vyšetření, aby se vyloučily možné kontraindikace. Příprava na studii je určena lokalizací lymfatické uzliny:

  • pokud je axilární nebo inguinální lymfatická uzlina propíchnuta, musí být z těchto míst pečlivě odstraněny všechny vlasy;
  • před biopsií lymfatických uzlin mediastina by měl být proveden rentgenový nebo CT vyšetření hrudníku;
  • biopsie mezenterických lymfatických uzlin umístěných v břišní dutině je úplná abdominální operace a vyžaduje odpovídající přípravu.

Obecně platí, že čím více invazivní je zásah, tím je třeba provést předběžná šetření. Vyžaduje se všeobecný a biochemický krevní test, koagulogram, moč a krevní test na infekci HIV, virovou hepatitidu a syfilis. Pacientům starším 30-35 let se doporučuje provést kontrolní EKG, aby se vyloučily případné srdeční abnormality, které mohou být kontraindikovány. Máte-li jakékoli chronické onemocnění, musíte od příslušného specialisty získat povolení k biopsii.

Metodologie

Existují dvě hlavní metody biopsie lymfatických uzlin - punkce a excize. Volba konkrétní metody závisí na podezření na patologii a množství tkáně potřebné pro histologické vyšetření.

Punkční biopsie lymfatické uzliny

Nejjednodušší technika, která je srovnatelně složitá s obvyklou injekcí. Procedura se provádí buď v lokální anestezii nebo bez anestézie, protože stupeň bolesti je minimální.

Obecný postup vpichu:

  1. Léčba chirurgického pole: holení a ošetření pokožky antiseptiky.
  2. Intradermální podání anestetika (volitelný krok).
  3. Stanovení podezření na lymfatické uzliny palpací nebo ultrazvukem.
  4. Úvod do lymfatické uzliny tenké jehly.
  5. "Vyčerpání" malého objemu buněk (kvůli tomu, co se tato biopsie nazývá také aspirace). Jestliže se biopsie trefinu provádí pomocí tlusté jehly, pak se odebere integrální tkáňový sloupec bez hrubé destrukce jejich struktury.
  6. Odstranění jehly a nanesení omítky.

S pomocí defektu vyšetřte lymfatické uzliny v podpaží a tříslech, stejně jako v krku. Tato technika se také používá pro intraoperační biopsii sentinelových lymfatických uzlin u karcinomu prsu, stejně jako v diagnostice melanomu. Punkce je ukázána v případě, že přezkoumání chirurgického pole neumožňuje kompletní resekci (například mediastinoskopií nebo mediastinální endoskopií).

Vyšetření biopsie lymfatických uzlin

Také známý jako resekce. Provádí se tehdy, když se podezřelé lymfatické uzliny nacházejí v tělních dutinách, stejně jako v přítomnosti hustých konglomerátů („balíčků“) lymfatických uzlin u lymfomů a leukémií.

Ve většině případů se takové intervence provádějí v celkové anestezii. Obvykle je lymfatická uzlina zcela odstraněna z okolního vlákna. Obnova po manipulaci je stejná jako po operaci.

Po biopsii

Komplikace po biopsii jsou velmi vzácné. Nejčastější z nich je krvácení z operativní rány, které se u osob s normální krevní koagulací během několika minut spontánně zastaví.

Během 3–4 dnů po studii lze pozorovat nárůst v jiných lymfatických uzlinách v oblasti rány, což je přirozená reakce těla na poranění.

Histologické vyšetření trvá průměrně asi 7-10 dnů. Konečná data dostupnosti výsledků závisí na způsobu provozu laboratoře a její vzdálenosti od kliniky.

Recenze biopsie lymfatických uzlin

Hematolog mě poslal na biopsii, když v testech odhalil 70 tisíc leukocytů. Okamžitě jsem se uklidnila a řekla, že se není čeho bát: udělají všechno pod anestézií, propíchnutí trvá asi 5 minut, a tak se ukázalo, že jsem se tolik obával, co mám skrýt. Výsledky bohužel byly špatné: celá lymfatická uzlina byla nahrazena nádorovými leukocyty. Díky Bohu, v jiných orgánech nebyly žádné projekce - konkrétně jsem udělal PET.

Tatyana, 51 let, Minsk

Byl jsem přijat do nemocnice na Silvestra s těžkými bolestmi břicha a teplotou (štěstí, nic se nedá říct). Udělali všechny druhy rentgenových paprsků, ultrazvukové shmuzi, řekli jen, že to byla mesadenitida, to znamená zvýšení lymfatických uzlin břišní dutiny. Neexistuje žádná apendicitida, pankreatitida a tak dále. Nabídli, že budou dělat laparo s biopsií, souhlasil. Všechno šlo dobře, i když anestezie nebyla moc dobrá - v dětské kolébce byla nějaká horská dráha. Probudil jsem se po 2 hodinách, začal chodit po 3 dalších, všechno se zdá být docela dobré. Výsledky byly připraveny následující den - založili pseudotuberkulózu. Přeložili se do infekce, předepsaná antibiotika, bolest odezněla, byl propuštěn o týden později. Nevím, proč jsem dostal biopsii, ale v každém případě mi to bylo snazší.

Michail, 47 let, Tambov

Ceny biopsie lymfatických uzlin

Tabulka ukazuje průměrné ceny biopsie lymfatických uzlin v Rusku od roku 2019.

yanlaros

Yan laros

Přestěhovali jsme se na Krym

Biopsie lymfatických uzlin v onkologickém ústavu Alexandrov Research

Dnes jsme šli udělat biopsii lymfatické uzliny. Upřímně řečeno, všechno se ukázalo být poněkud jednodušší, než jsme si mysleli. Hodinu po operaci se už manžel dobře cítil a šli jsme domů. Ale nejdřív první.

Přijeli jsme za hodinu, protože jsme se báli být pozdě. Kromě toho jsme jako cizinci museli platit na základě placení, a proto jsme museli strávit čas platbou za provoz a podepsáním servisní smlouvy.

Ve skutečnosti se všechno stalo jinak. Při vstupu do operačního sálu se shromáždilo asi 10 lidí, vyšla sestra a oznámila jména těch, kteří jsou dnes registrováni. Z nějakého důvodu nebylo naše jméno. Ale toto nedorozumění bylo naštěstí rychle vyřešeno. Ukázalo se, že jsme prostě zapomněli zapsat do transakčního listu.

Pak byla jeho žena a všichni návštěvníci posláni na návštěvu u lékaře. Po 15 minutách byla prohlídka dokončena a manželka se vrátila k nám s dcerou na chodbě, aby čekala. Jak se ukázalo, operace pro manžela je zdarma. Povolení k pobytu se ukázalo být dostačující pro práva Bělorusů dostávat tuto službu zcela zdarma. Byl jsem velmi překvapen. Konec konců, jen před týdnem jsem zoufale hledal kliniku v Izraeli, kde by taková operace stála od 1 900 do 4 000 dolarů. Co můžu říct.

Manželka vedla operaci jako první. S největší pravděpodobností jsme byli s malým dítětem a doktor si toho všiml.

Operace proběhla v lokální anestézii. Trvalo asi 20 minut. Pak byla rána ušita a manžel se nám konečně vrátil. Zpočátku, když jsem se vrátil, jsem cítil závrať, ale po 15 minutách bylo všechno normální a šli jsme do auta.

Díky Bohu, moje krása je v bojové náladě. V mnoha ohledech děkujeme všem z vás, kteří nás podporujete dobrými slovy a ne jen. Děkuji a pokloňte se zemi

Jediná věc, pro kterou zažívá, je, že její tvář je trochu oteklá. Ale pro mě bude vždy nejkrásnější a nejoblíbenější na světě.

Předběžné výsledky budou buď v pondělí nebo ve středu. Kompletní výsledek bude pouze za 10 pracovních dnů. Modlíme se a doufáme v nejlepší.

Ještě jednou vám děkuji. Jak jsem již napsal, nepotřebujeme materiální pomoc. Tato otázka byla odložena až do objasnění přesné diagnózy, průběhu a léčebných metod a především nákladů. Jakmile je něco známo, určitě vás budu informovat.

Podle výsledků předchozího příspěvku jsme s vaší pomocí shromáždili 3450 rublů. Nemůžete si ani představit, jak příjemné bylo uvědomit si, že v okolí je tolik pečujících lidí. Ti, kdo nemohli poskytnout materiální podporu, nám pomohli v každém směru s laskavým slovem. Ještě jednou díky. Děkuji z celého srdce a nízkému úklonu