Přehled: Jemná jehlová aspirační biopsie lymfatických uzlin - bezbolestný zákrok

V tomto příspěvku chci mluvit o takovém postupu jako lymfatické uzliny TAPB. A o následcích, které mohou nastat po něm.
Předmluva:

Před pár měsíci byly moje lymfatické uzliny zapálené a oteklé po celém těle. Začalo to krkem a během dne všechno šlo dolů, večer to už bylo bolestivé pod pažemi a v rozkroku. Já jsem od přírody stále alarmující a přirozeně jsem v mé hlavě začal posouvat nejhorší. Měsíc dříve jsem byl diagnostikován s problémy se štítnou žlázou (AIT) a značným uzlem, který endokrinolog řekl, aby se poradil s odborníkem na ultrazvukové specialisty (proč si to uvedu později v závorkách).
No, obecně jsem čekal na víkend, (protože to všechno začalo v pátek večer) a v pondělí jsem spěchal k ultrazvuku. V té době už bylo hrdlo bolavé, žláza se zvýšila a teplota byla 38+
Lékař okamžitě bez zvláštních předvoleb položených na gauči odmítl podívat se na další výsledky ultrazvuku se slovy „pojďme na to přijít“.
Zkouška začala a první věc, kterou jsem slyšel: "Proč jsi tichý, že máš lymfodenopatii?" V té době jsem takové slovo neslyšel a snažil jsem se vložit pět kopecků, které jsem měl s OUT a uzlem.
Pak jsem obdržel takovou větu a znění, téměř citující:
"No, taky máš OUT, nemáš žádný uzel, a obávám se, že už to není naše oblast, navrhuji, abys provedl biopsii s příjmem tekutiny z lymfatické uzliny."
Pak jsem se samozřejmě na pár vteřin zastavil, vzpomněl jsem si, že všude ublížili, přišel k mému rozkroku,
jeho ztráta hmotnosti, (výsledky OUT, ale kdo ví). No, obecně mě vzali vlažně, i když jsem se snažil tvrdit, že se zranili a měli bolest v krku, ale doktor trval na tom, a já jsem souhlasil.

O samotném postupu.
To stálo 600r., Trvalo asi 2 minuty, nebyla žádná silná bolest, s trochou punkcí, to je vše. Ale měl jsem to štěstí, že alespoň v oblasti ultrazvuku a chirurgie byl lékař opravdu dobrý a dobře se podrobil biopsii. Vypadá to, že to nemá žádné důsledky, ale zdá se, že je to tak.
Dále, jak po odběru krve ze žíly. Dali láhev alkoholu s alkoholem, požádali o tisk a přijeli za tři dny. Místo defektu byla malá díra, která se za dva dny zahojila.

Skutečné důsledky:
Na stopě. den jsem opravdu dostal hnisavý tonzilitida, s teplotou pod 40.
Musel jsem si přivést antibiotika.
Tři dny po zákroku výsledky vyplynuly ze závěrů: „návštěva onko-hematologa byla doporučena, aby se vyloučily nemoci lymfatických uzlin,“ dodal sám skleněné tabule s materiálem a to je vše.
Dále budu redukovat, řeknu jen to, co přišlo. Tyto brýle jsem daroval třem laboratořím a já jsem byl na mnoha lékařech, včetně dvou hematologů, a obecně je to obraz.
Cytologové říkají, že podle výsledků TAPB existují známky Limfomi Khozhkin, ale to je velmi podobné obrazu virových infekcí, nemohou říci jistě, protože materiál je špatný. Vezměte si dobrý pouze s otevřenou biopsií, tj. Vyříznutím lymfatické uzliny nebo její části a odesláním hematologům. Ti se zase dívají na krevní testy a na stav lymfatických uzlin, a říkají, že není nic, co by se dalo snížit, moc se nezvyšují. V důsledku toho jsem provedl CT sken pro 11 000, spoustu ultrazvuku, spoustu testů, žvýkal jsem. Tam byli také bezohlední lékaři, kteří chtěli vydělat peníze na odstranění operace. Odmítl jsem a rozhodl se, že ho bude hematolog sledovat.
A v důsledku toho, diagnóza stále vznášela, podle logiky, je jasné, že virus byl proveden přímo uprostřed krku, ale je těžké se uklidnit.

Obecně platí, že před provedením tohoto postupu, myslím, že třikrát, nezapomeňte navštívit hematologa lékaře, nechat ho cítit lymfatické uzliny a podívat se na krevní testy (já jsem ani nevěděl o tom až do výsledků).
Ujistěte se, že nemáte žádnou infekci, a pak budete běžet jako já k lékařům s nedostatkem pochopení toho, co se děje. Nebo se připravte na otevřenou nabídku biopsie.

Lymfatické uzliny biopsie udělat někomu?

Moje uzly na krku byly několik let rozšířeny. A pak se začali zvyšovat po celém těle.

Šel k chirurgovi. Ihned na recepci proběhla punkce lymfatické uzliny, poslaná na biopsii.

Po odeslání na infekční onemocnění. On jmenoval testy na pět tisíc rublů, na webu, cmv, herpes.

Dnes chirurg volá a křičí, máte špatnou biopsii, rychle provedete testy, které určil lékař infekční nemoci, a zavěsí)))

Zavolám a zeptám se, ale co to znamená špatně. Říká, dobře, máte infekci nebo virus. Zatraceně, to vím, na sto let již chronická rýma a angína.

Jsem jen holka, nemůžu najít informace na internetu, ale budu se k této kráse dostat až zítra.

Jaká špatná biopsie by mohla být? Jaké jsou obecně ukazatele?

Biopsie lymfatických uzlin: je potřeba?

Členem od: 29.1.2011 Příspěvky: 6

Biopsie lymfatických uzlin: je potřeba?

Vážení lékaři, žádám o pomoc, vaše rada je velmi potřebná. Začátkem listopadu se objevily známky zánětu v krku, bolesti, propuštění. Nepřipisoval jsem tomu žádný význam a rozhodl jsem se, že jde o exacerbaci chronické angíny. Po několika dnech se teplota zvýšila na 38,7 a na obličeji a těle se objevila vyrážka. Byla poslána do nemocnice s infekčním onemocněním, kde byly odebrány krevní testy na HIV, VH, spalničky, zarděnky, EBV a cytomegalovirus. Všechny testy jsou negativní. Krevní obraz: červené krvinky - 4.29; leukocyty - 4,2; monocyty - 12, soe - 12, krevní destičky - 124. Biochemická analýza krve: protein - 66, močovina - 5.2, kreatinin - 93, cholesterol - 4, alat - 34, asat - 68, amyláza - 48, glukóza - 2, 7
Pět dní po ošetření prednisonem a CA glukonátem byl vypuštěn s diagnózou oxidace. Po propuštění začal hnisavý výtok z krku, bolest v krku (bolest v krku byla před hospitalizací). Obrátila se k otolaryngologovi, byla pověřena ultrazvukem lymfatických uzlin krku a byla stanovena lymfadenopatie. Byl pořízen rentgen rentgenových dutin (vše je čisté). Do tří týdnů nebyla ORL předepsána žádná léčba a nabídla, že vrátí bacposu pro flóru a houby. Obrátila se k terapeutovi, který ho okamžitě předal do onkologické lékárny pro hepatologa. Hepatolog poté, co zkoumal výsledky ultrazvuku, dal biopsii na krční lymfatické uzlině. L / uzly jsou umístěny v submandibulární oblasti, horní-laterální, střední-laterální oblasti. Důvodem tohoto rozhodnutí byla indikace lékaře ultrazvukové diagnostiky, že v prostředních laterálních oblastech krku jednotlivé hypoechoické lymfatické uzliny s rozměry 0,8 x 0,3 a 0,9 x 0,4 s jasnými konturami, bez jakéhokoliv nediferencovaného rozlišení, v režimu TsDK pravý uzel s jediným místem proudění krve v parenchymu. Zde je právo, které žádá o biopsii. Přihlásil jsem se na konzultaci v nemocnici bratrů Bakhrushevů pouze 25. prosince, kterou nemohli přijmout dříve.

Otázka respektovaným lékařům: Rozhodl se hepatolog správně? Procedura je traumatická, může to mít negativní důsledky. Je výsledek ultrazvuku tak spolehlivý a kritický? Je třeba provést nějaké další testy a vyšetření před hospitalizací?

Registrace: 10.7.2016 Zprávy: 4,179

Nejsem lékař, čtvrtý rok jsem léčil svého otce na rakovinu prostaty na stadiu 4, mám nějaké zkušenosti

Ale tato biopsie - nejinformativnější analýza - potvrzuji. Pokud jde o zranění - jak jeho otec dělal, když byla rakovina agresivní a nebyla poskytnuta žádná léčba - a žádné zhoršení se nestalo, jsou to jemné jehly, které se okamžitě berou. nebojte se, není to nebezpečné, jinak byste nebyli jmenováni.

Členem od: 29.1.2011 Příspěvky: 6

Bohužel, v mém případě to bude otevřená biopsie, celá lymfatická uzlina bude zcela odebrána, řez bude velký uprostřed krku. Na krku je mnoho nervů a cév, a pokud jsou poškozené, následky budou negativní.

Diskuse

Výměna názorů nebo altán

998 zpráv

Natalya bohužel neexistuje žádný test, který by indikoval přesně lymfom.
Můžete provést všeobecný klinický a biochemický krevní test pro posouzení celkového zdravotního stavu. Ale hlavní věc v diagnóze bude brát biopsii rozšířené lymfatické uzliny.

V Moskvě je řada silných hematologických klinik, na které se můžete obrátit například: SSC, RCRC, Pyrogovka, Botkin, Herzen. Terapeut vás navíc může odkázat na hematologa pro OMS.

Dobrý den! Pomozte prosím. Máma má b-buněčné difuzní agresivní lymfom žaludku 4 lžíce.

Celkem strávil 3 kursy. Po 1. kursu bylo CT provedeno - více než polovina tumoru byla pryč. Po třetím průběhu bylo provedeno CT vyšetření - nádor se vrátil. Zdravotní stav se zhoršil, je zde teplota 37-38. Hmotnost nádoru je velká. Dnes jsme zahájili 4. cyklus chemoterapie dle schématu - GEMOX. Takový kurz, který lékaři řekli, že musíte utratit 3. Vybrali si toto schéma, protože existují úplně jiné drogy (ne jako v CHOP). Kurzy každé 2 týdny. A na druhém kurzu nabídne společnost GEMOX doplnění Mabthery. Transplantace kmenových buněk a vysokodávková chemoterapie jsou odmítnuty, protože věk - 70 let. Chtěl bych vědět, zda existuje šance na prominutí? Je možné zotavit se, pokud nepomohla kotleta?

Biopsie lymfatické uzliny v krku není informativní

Ahoj, mohl bys dát alespoň hrubou představu o stupni závažnosti onemocnění.
Muž, 27 let. Zvětšená skupina lymfatických uzlin na klíční kost-mastoid sval bez známek zánětu. Teplota je normální, žádná slabost, zvýšené pocení, ztráta chuti k jídlu a hmotnost. Nádor se nezdá být stacionární, v různých polohách krku je viditelnější, pak méně, převaluje se jako lymfatické uzliny. Velikost třetího měsíce se nemění. Na začátku nemoci vypijte široké spektrum antibiotik. Obecná fyzická kondice se nezhorší, nic nenarušuje. Nedávno, další uzel zapálil těsně nad a dále k uchu. Už je trochu otravný. Neexistují však žádné další odchylky od normy.
Biopsie nedala pozitivní ani negativní odpověď. Přidělené testy pro podezření na onkologii. EKG a břišní ultrazvuk je normální. HIV je vyloučen. Dokud se neprovede rentgen hrudníku. Dosud nebyly získány výsledky o hepatitidě, nádorových markerech. Výsledek biochemie a celkového krevního testu je připojen.

A další otázka. Jak informativní bude výsledek krevního testu pro nádorové markery? Zda je jejich přítomnost v krvi jednoznačně stanovena onkologicky a naopak, není-li žádná, pak rozhodně není onkologie a zda budou zapotřebí další studie.

Související a doporučené otázky

27 odpovědí

Dobrý den!
Děkuji moc! X-ray hotovo. Plíce jsou čisté. Ostatní testy se pokusí projít a najít dobrou lora.

Milý Alexey Alexandroviči, jsem vám velmi vděčný!

Dobré odpoledne, Alexey Alexandroviči.

ENT navrhuje provést otevřenou punkci lymfatické uzliny. Nebyly předepsány žádné testy (Stojí to za souhlas? Nebo je lepší testovat na viry?

Děkuji za odpověď!
Souhlasím s vámi, ale doktoři se nakonec obávají své nejistoty. Už měsíc diagnózy, nic neříkej a nedoporučují něco brát. Výsledek analýzy nádorových markerů nebyl ani vyjádřen.
Jdeme na další ORL.

Ještě jednou díky za pomoc!

Chápu, že se jedná o otevřenou punkci, protože zavřený nedá nic?
Jedná se o týdenní hospitalizaci. V následujících 2 týdnech taková možnost neexistuje. Z vaší odpovědi jsem pochopil, že biopsie není záležitost naléhavosti, správně jsem vám rozuměl, můžeme si udělat pauzu?

I když čekáme na výsledky biopsie, mohu se zeptat na vaše autoritativní stanovisko?
Onkolog onkolog poté, co vzal materiál, předpovídal velmi neuspokojivou předpověď. Řekl, že nádor vypadá jako lymfom.
Během této doby proběhly nádorové markery. Jsou v pořádku. Měli jste ve své praxi případy takové pasivní rakoviny? Ani jeden symptom a analýza neindikují onkologii. Teplota je stále v pořádku. Žádná ztráta hmotnosti. Ostatní orgány jsou také normální.
Tato choroba trvá 4 měsíce a je asymptomatická. S výjimkou zvýšení skupiny uzlů.

Hledat místo

Co když mám podobnou, ale jinou otázku?

Pokud jste mezi odpověďmi na tuto otázku nenalezli potřebné informace nebo se váš problém poněkud liší od předloženého problému, zeptejte se lékaře na další otázku na této stránce, pokud se jedná o hlavní otázku. Můžete také položit novou otázku a po chvíli na ni naši lékaři odpoví. Je to zdarma. Potřebné informace můžete také vyhledat v podobných otázkách na této stránce nebo na stránce vyhledávání na webu. Budeme velmi vděční, pokud nás doporučíte svým přátelům na sociálních sítích.

Medportal 03online.com provádí lékařské konzultace v režimu korespondence s lékaři na místě. Zde získáte odpovědi od skutečných lékařů ve vašem oboru. V současné době poskytuje místo poradenství v 45 oblastech: alergik, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetik, gynekolog, homeopat, dermatolog, dětský gynekolog, dětský neurolog, dětský neurolog, dětský endokrinolog, dietolog, imunolog, infektolog, dětský neurolog, pediatrický chirurg, dětský endokrinolog, odborník na výživu, imunolog, infektiolog, dětský neurolog, pediatrický lékař, imunolog logoped, Laura, mamolog, lékařský právník, narkolog, neuropatolog, neurochirurg, nefrolog, onkolog, onkolog, ortopedický chirurg, oftalmolog, pediatr, plastický chirurg, proktolog, Psychiatr, psycholog, pulmonolog, revmatolog, sexuolog-androlog, zubař, urolog, lékárník, fytoterapeut, flebolog, chirurg, endokrinolog.

Odpovídáme na 95,67% otázek.

Recenze biopsie lymfatických uzlin

Dobré ráno Vzali jsme biopsii axilární L / C (navenek to byl on, kdo se nejprve zvedl, ale později sami z analýzy pochopili, že to nebyl on, kdo byl první). Diagnóza byla provedena okamžitě, NHL, folikulární.

Přidáno po 2 minutách

Dobrý den, L / U jako filtry, sbírat špinavé buňky - a proto roste tam, zatímco proces probíhá.
Jak se cítíte?

Přidáno po 3 minutách

Dobrý den, a tady je další v popisu skupin:

- Klinická skupina I - osoby s prekancerózními onemocněními, ve skutečnosti zdravé:
- Ia - pacienti s onemocněním, podezřelým zhoubným novotvarem (jak je stanovena konečná diagnóza, jsou vyřazeni z registru nebo převedeni do jiných skupin);
- IB - pacienti s prekancerózními onemocněními;
- Klinická skupina II - jedinci s prokázanými maligními nádory, kteří jsou radikálně léčeni:
- Klinická skupina III - osoby s prokázanými zhoubnými nádory, kteří ukončili radikální léčbu a jsou v remisi.
- IV. Klinická skupina - osoby s prokázanými maligními tumory, které z nějakého důvodu nepodléhají zvláštní protinádorové léčbě, ale jsou předmětem paliativní léčby.

Klinická skupina je nutně uvedena v diagnóze pacienta.

V dynamice může být stejný pacient v závislosti na stupni progrese a provedené léčbě převeden z jedné klinické skupiny do druhé.

Klinická skupina v žádném případě neodpovídá stádiu onemocnění.

Dobré ráno Vzali jsme biopsii axilární L / C (navenek to byl on, kdo se nejprve zvedl, ale později sami z analýzy pochopili, že to nebyl on, kdo byl první). Diagnóza byla provedena okamžitě, NHL, folikulární.

Přidáno po 2 minutách


Dobrý den, L / U jako filtry, sbírat špinavé buňky - a proto roste tam, zatímco proces probíhá.
Jak se cítíte?

Přidáno po 3 minutách


Dobrý den, a tady je další v popisu skupin:

- Klinická skupina I - osoby s prekancerózními onemocněními, ve skutečnosti zdravé:
- Ia - pacienti s onemocněním, podezřelým zhoubným novotvarem (jak je stanovena konečná diagnóza, jsou vyřazeni z registru nebo převedeni do jiných skupin);
- IB - pacienti s prekancerózními onemocněními;
- Klinická skupina II - jedinci s prokázanými maligními nádory, kteří jsou radikálně léčeni:
- Klinická skupina III - osoby s prokázanými zhoubnými nádory, kteří ukončili radikální léčbu a jsou v remisi.
- IV. Klinická skupina - osoby s prokázanými maligními tumory, které z nějakého důvodu nepodléhají zvláštní protinádorové léčbě, ale jsou předmětem paliativní léčby.

Klinická skupina je nutně uvedena v diagnóze pacienta.

V dynamice může být stejný pacient v závislosti na stupni progrese a provedené léčbě převeden z jedné klinické skupiny do druhé.

Klinická skupina v žádném případě neodpovídá stádiu onemocnění.

Rakpobedim.ru

Rmzh. Panika.

  • Jako
  • Nelíbí se
Vera1976 07 Mar 2019

Catherine (07. březen 2019 - 19:19) napsala:

  • Jako
  • Nelíbí se
Catherine 08 Mar 2019

Vera1976 (07. březen 2019 - 22:20) napsal:

  • Jako
  • Nelíbí se
Lol 08 Mar 2019

Catherine (08 březen 2019 - 00:04) napsala:


SPECT-CT nebo PET-CT - Radioaktivní léčivo se podává intravenózně pacientovi a po určité době (lék musí být distribuován) pomocí zařízení vidí jeho prostorové rozložení v buňkách, tkáních nebo orgánech vyšetřované osoby. S pomocí počítačových systémů vzniká obraz.
Tato možnost je tedy ve výchozím nastavení informativnější. Zde je slabý odkaz, pouze odborník, který může nekompetentně dešifrovat získané výsledky (za tímto účelem se posuzuje, zda pacient pochybuje)
Ultrazvuk je ultrazvuková zkouška s určitou čistotou oscilace, která zaostřuje vlny a reprodukuje obraz.
V přístupných slovech, fotografie z celkového obrazu.Vnějšku a nádor se skládá z mnoha složek, zejména, fibróza je přítomna, a CT nebude ukazovat, tato tkáň nebude hromadit připarat formy. je non-rakovinná tkáň, která je deformována od zánětlivého procesu bez onko buněk, proto rozdíl ve velikosti.
Doporučuje se provádět výzkum na stejném zařízení (minimální chyba bude)

Pečeť na krku - komu jít?

anonymní
Onkologie ukázala jen biopsii?
Bylo všechno dobré krví?

Jakou velikost máte uzel?

Tady mám 1,5 cm, onkolog říkal, že biopsie pouze 2 cm a více se provádí nebo se vyřízne úplně.

anonymní, dobré zdraví a sílu překonat tohoto bastarda

Mám na krku lymfatickou uzlinu 2 cm, to nebolí, možná jsem si ho nevšímal déle než rok, nemám krev normální, někdy je hemoglobin snížen, sólo je normální, c-reaktivní protein, daroval jste ho?
Kromě toho mám bolest v krku, byly předloženy spousty testů a odborníci byli prošli, ale nikdo nemůže zjistit, co se mnou je. Nevím, kam jít, ne bolest, udělala punkci s podezřením na lymfogranulomatózu, punkci ukázala zánět, četla jsem, že punkci neprojeví lymfom, pouze biopsii, nemůžu se na to rozhodnout dva měsíce, ale budu si myslet.
Anonymous vás vůbec neobtěžoval? Pocit? Bylo to hrdlo?

Lymfatické uzliny biopsie udělat někomu?

Moje uzly na krku byly několik let rozšířeny. A pak se začali zvyšovat po celém těle.

Šel k chirurgovi. Ihned na recepci proběhla punkce lymfatické uzliny, poslaná na biopsii.

Po odeslání na infekční onemocnění. On jmenoval testy na pět tisíc rublů, na webu, cmv, herpes.

Dnes chirurg volá a křičí, máte špatnou biopsii, rychle provedete testy, které určil lékař infekční nemoci, a zavěsí)))

Zavolám a zeptám se, ale co to znamená špatně. Říká, dobře, máte infekci nebo virus. Zatraceně, to vím, na sto let již chronická rýma a angína.

Jsem jen holka, nemůžu najít informace na internetu, ale budu se k této kráse dostat až zítra.

Jaká špatná biopsie by mohla být? Jaké jsou obecně ukazatele?

Biopsie lymfatických uzlin: kdy a jak se provádí, recenze, cena

Biopsie lymfatických uzlin - invazivní diagnostická intervence zaměřená na odstranění vzorku tkáně lymfatické uzliny pro následné histologické vyšetření. Tato technika je široce používána v diagnostice zhoubných novotvarů různých lokalizací: s jeho pomocí může lékař určit jistě, zda jsou ve studovaném materiálu rakovinné buňky nebo ne.

Mezi všemi metodami morfologického vyšetření je biopsie lymfatických uzlin považována za nejkonzervativnější, protože nevyžaduje rozsáhlý chirurgický přístup. Většina klinik používá moderní metody biopsie, díky čemuž je délka procedury zkrácena na 5-7 minut.

Když se provádí biopsie lymfatické uzliny

Biopsie lymfatických uzlin se zpravidla provádí pro diagnostiku nádorových onemocnění a zejména pro včasnou detekci regionálních metastáz. Mnohem méně často se k tomuto postupu uchylují v případě podezření na relativně vzácné infekční procesy vyskytující se u lymfadenopatického syndromu (například onemocnění kočičích škrábanců, infekce cytomegalovirem).

Samostatnou kategorií indikací pro biopsii lymfatických uzlin je diagnóza hemoblastózy nebo zhoubných novotvarů hematopoetického systému (leukémie, lymfomy). U těchto onemocnění patří mezi první postižené lymfatické tkáně a časný morfologický výzkum nabízí příležitosti pro komplexní léčbu s nejlepším výsledkem.

Obecné indikace pro punkci následované histologií jsou následující změny v lymfatické uzlině:

  • neobvyklé zvýšení velikosti (lymfadenopatie);
  • přátelské rozšíření lymfatických uzlin různých skupin (polyadenopatie);
  • bolest při palpaci a zarudnutí kůže (lymfadenitida);
  • testová konzistence v přítomnosti jiných viditelných změn;
  • tvorba bubu a píštěle s oddělením hnisavého obsahu;
  • změny v celkové analýze krve, které se podobají těm s hemoblastózou (prudký nárůst počtu jednotlivých krevních buněk).

Předoperační diagnostika

Před biopsií by měl pacient podstoupit všeobecné klinické vyšetření, aby se vyloučily možné kontraindikace. Příprava na studii je určena lokalizací lymfatické uzliny:

  • pokud je axilární nebo inguinální lymfatická uzlina propíchnuta, musí být z těchto míst pečlivě odstraněny všechny vlasy;
  • před biopsií lymfatických uzlin mediastina by měl být proveden rentgenový nebo CT vyšetření hrudníku;
  • biopsie mezenterických lymfatických uzlin umístěných v břišní dutině je úplná abdominální operace a vyžaduje odpovídající přípravu.

Obecně platí, že čím více invazivní je zásah, tím je třeba provést předběžná šetření. Vyžaduje se všeobecný a biochemický krevní test, koagulogram, moč a krevní test na infekci HIV, virovou hepatitidu a syfilis. Pacientům starším 30-35 let se doporučuje provést kontrolní EKG, aby se vyloučily případné srdeční abnormality, které mohou být kontraindikovány. Máte-li jakékoli chronické onemocnění, musíte od příslušného specialisty získat povolení k biopsii.

Metodologie

Existují dvě hlavní metody biopsie lymfatických uzlin - punkce a excize. Volba konkrétní metody závisí na podezření na patologii a množství tkáně potřebné pro histologické vyšetření.

Punkční biopsie lymfatické uzliny

Nejjednodušší technika, která je srovnatelně složitá s obvyklou injekcí. Procedura se provádí buď v lokální anestezii nebo bez anestézie, protože stupeň bolesti je minimální.

Obecný postup vpichu:

  1. Léčba chirurgického pole: holení a ošetření pokožky antiseptiky.
  2. Intradermální podání anestetika (volitelný krok).
  3. Stanovení podezření na lymfatické uzliny palpací nebo ultrazvukem.
  4. Úvod do lymfatické uzliny tenké jehly.
  5. "Vyčerpání" malého objemu buněk (kvůli tomu, co se tato biopsie nazývá také aspirace). Jestliže se biopsie trefinu provádí pomocí tlusté jehly, pak se odebere integrální tkáňový sloupec bez hrubé destrukce jejich struktury.
  6. Odstranění jehly a nanesení omítky.

S pomocí defektu vyšetřte lymfatické uzliny v podpaží a tříslech, stejně jako v krku. Tato technika se také používá pro intraoperační biopsii sentinelových lymfatických uzlin u karcinomu prsu, stejně jako v diagnostice melanomu. Punkce je ukázána v případě, že přezkoumání chirurgického pole neumožňuje kompletní resekci (například mediastinoskopií nebo mediastinální endoskopií).

Vyšetření biopsie lymfatických uzlin

Také známý jako resekce. Provádí se tehdy, když se podezřelé lymfatické uzliny nacházejí v tělních dutinách, stejně jako v přítomnosti hustých konglomerátů („balíčků“) lymfatických uzlin u lymfomů a leukémií.

Ve většině případů se takové intervence provádějí v celkové anestezii. Obvykle je lymfatická uzlina zcela odstraněna z okolního vlákna. Obnova po manipulaci je stejná jako po operaci.

Po biopsii

Komplikace po biopsii jsou velmi vzácné. Nejčastější z nich je krvácení z operativní rány, které se u osob s normální krevní koagulací během několika minut spontánně zastaví.

Během 3–4 dnů po studii lze pozorovat nárůst v jiných lymfatických uzlinách v oblasti rány, což je přirozená reakce těla na poranění.

Histologické vyšetření trvá průměrně asi 7-10 dnů. Konečná data dostupnosti výsledků závisí na způsobu provozu laboratoře a její vzdálenosti od kliniky.

Recenze biopsie lymfatických uzlin

Hematolog mě poslal na biopsii, když v testech odhalil 70 tisíc leukocytů. Okamžitě jsem se uklidnila a řekla, že se není čeho bát: udělají všechno pod anestézií, propíchnutí trvá asi 5 minut, a tak se ukázalo, že jsem se tolik obával, co mám skrýt. Výsledky bohužel byly špatné: celá lymfatická uzlina byla nahrazena nádorovými leukocyty. Díky Bohu, v jiných orgánech nebyly žádné projekce - konkrétně jsem udělal PET.

Tatyana, 51 let, Minsk

Byl jsem přijat do nemocnice na Silvestra s těžkými bolestmi břicha a teplotou (štěstí, nic se nedá říct). Udělali všechny druhy rentgenových paprsků, ultrazvukové shmuzi, řekli jen, že to byla mesadenitida, to znamená zvýšení lymfatických uzlin břišní dutiny. Neexistuje žádná apendicitida, pankreatitida a tak dále. Nabídli, že budou dělat laparo s biopsií, souhlasil. Všechno šlo dobře, i když anestezie nebyla moc dobrá - v dětské kolébce byla nějaká horská dráha. Probudil jsem se po 2 hodinách, začal chodit po 3 dalších, všechno se zdá být docela dobré. Výsledky byly připraveny následující den - založili pseudotuberkulózu. Přeložili se do infekce, předepsaná antibiotika, bolest odezněla, byl propuštěn o týden později. Nevím, proč jsem dostal biopsii, ale v každém případě mi to bylo snazší.

Michail, 47 let, Tambov

Ceny biopsie lymfatických uzlin

Tabulka ukazuje průměrné ceny biopsie lymfatických uzlin v Rusku od roku 2019.