Julia Gorgun gastroenterolog recenze

Jaké nemoci trávicího traktu jsou nejčastější v Bělorusku? Jak se doporučuje léčit gastritidu a vředy moderní medicíny? Stojí to za to odstranit žlučník, pokud se v něm nacházejí kameny, ale nic vadí osobě? Hlavní nezávislý gastroenterolog v zemi, Julia Gorgunová, odpověděl na otázky TUT.BY a také vysvětlil, proč má Bělorusko vysokou úmrtnost na nemoci gastrointestinálního traktu.

Julia Gorgun v profesi 21 let. Doktor lékařských věd, profesor oddělení gastroenterologie a výživy, BelMAPO. Pod jejím vedením byl vyvinut současný klinický protokol pro diagnostiku a léčbu pacientů s onemocněním zažívacích orgánů.

"Infekce Helicobacter dosahuje 80%"

- Jaké gastrointestinální nemoci v Bělorusku jsou nyní obzvláště běžné?

- Choroby jícnu jsou primárně gastroezofageální refluxní choroba, funkční poruchy žaludku, z nichž hlavní je dyspepsie (pocit bolesti nebo nepohodlí v epigastrické oblasti). Často se objevila chronická gastritida, často žaludeční vřed a duodenální vřed. Velmi časté jsou také funkční poruchy střev, jako je syndrom dráždivého tračníku. Došlo ke zvýšení počtu chronických zánětlivých střevních onemocnění - ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby.

Obecně platí, že gastroenterologická úmrtnost zaujímá čtvrté místo mezi hlavními příčinami a 50% takových úmrtí pochází z onemocnění jater, tedy z cirhózy. Podle odborníků WHO je úmrtnost na cirhózu indikátorem problému s alkoholem. Co je ještě tragičtější: mezi zdatnou populací je již 70% gastroenterologických úmrtí způsobeno onemocněním jater a dalších 15% akutní pankreatitidou, často také alkoholickou.

- O alkoholismu, který vede k cirhóze jater - je pochopitelný. Proč jsou ostatní nemoci, které jste zde uvedli, tak běžné?

- Jsou běžné nejen v naší zemi - to je v rozvinutých zemích všeobecný vzor. Například, pokud užíváte gastroezofageální refluxní onemocnění (patologický proces, který je důsledkem zhoršení motorické funkce horního GI traktu. Přibližně TUT.BY) - existuje důkaz, že až 40% populace může mít své příznaky. Rizikové faktory: obezita, kterou jsme rozšířili, kouření, což také není neobvyklé. Co se týče nemocí žaludku, hlavní příčinou jejich vývoje je infekce Helicobacter pylori (Helicobacter pylori je bakterie, která infikuje různé oblasti žaludku a dvanáctníku. Cca. TUT.BY).

Infekce tímto mikroorganismem dosahuje 70–80%. To je výrazně vyšší než v západoevropských zemích - je to jen 30–40%. Proto často trpíme chronickou gastritidou, zažívacími poruchami, vředy a rakovinou žaludku. I když v těchto onemocněních dochází k povzbudivým změnám: v posledních 10 letech se výskyt vředů snížil o 25%, v posledních letech došlo k poklesu výskytu rakoviny žaludku. Věříme, že bylo pozitivní, že začali léčit infekci Helicobacter pylori.

Máme mýtus, že gastritida je spojena s výživou. Ale není. Nedávno, na globální Kjótské konferenci, bylo opět konstatováno, že hlavní příčinou gastritidy je infekce Helicobacter pylori. Chemické faktory byly mimo jiné označovány jako nesteroidní protizánětlivé léky, jiné, vzácnější infekce - houby, viry, bakterie. Z nutričních faktorů v moderní klasifikaci gastritidy je přítomen pouze alkohol.

- Bolest žaludku tedy není z nezdravé stravy, ale z infekce?

- Ne přesně. Chyby ve výživě mohou být skutečně doprovázeny „gastrickými“ symptomy, ale to neznamená, že způsobují gastritidu. Hlavním nebezpečím gastritidy není jen bolest břicha, ale vývoj na pozadí prekancerózních změn, které se mohou postupně zvyšovat a proměňovat v rakovinu. Proto je léčba Helicobacter gastritis také důležitým měřítkem pro prevenci rakoviny žaludku. Před několika desítkami let měli Japonci často rakovinu žaludku. Nyní snížili výskyt téměř 2krát - protože začali provádět screening na infekci Helicobacter pylori a přítomnost prekancerózních změn. Takový screening může být nutný v naší zemi, vzhledem k výskytu rakoviny žaludku, jsme jedním z prvních míst v Evropě.

Dechová zkouška infekce Helicobacter pylori je snadná, rychlá, neinvazivní. Během půl hodiny člověk dvakrát dýchá do speciálního sáčku - vzorky se zkoumají a porovnávají.

- Říká se, že existují problémy s diagnózou této infekce. Ne všude můžete udělat velmi jednoduchý dechový test pro detekci Helicobacter. Zejména v regionech.

- Hlavní diagnostickou metodou u nás je endoskopie s biopsií, ve které je možné nejen identifikovat helikobakter, ale také vyhodnotit stav jícnu, žaludku a dvanáctníku. Ale je tu dechový test, který je široce používán ve světě. Dechový test se doporučuje především v mladém věku, kdy je pravděpodobnost rakoviny nebo prekancerózních změn nízká, a také se používá k vyhodnocení výsledků léčby infekce. Ministerstvo zdravotnictví před několika lety koupilo německé vybavení pro provádění takových testů, jejich přesnost je více než 95%. Přesnost ruských helických testů, které se používají i v některých zdravotnických zařízeních, bohužel není tak vysoká. Dokonce iu pacientů je krevní test na Helicobacter velmi populární, ale také nemůže vždy poskytnout odpovídající informace, protože nevykazuje samotnou infekci, ale přítomnost protilátek v těle.

- Jsou si gastroenterologové a místní terapeuti vědomi center, kde lze provádět dechové testy, jak se liší různé testy v jejich účinnosti?

- Většina gastroenterologů je přesně informována a terapeuti a pravda nemusí být o těchto podrobnostech plně informováni. Dýchací test je placen hlavně. Na úkor rozpočtu, zpravidla budete posláni na gastroskopii s histologickým vyšetřením.

"Stojí za to jít na seriózní vyšetření a operace, když přínos převyšuje riziko"

- Mnozí se bojí "spolknout sondu" - stále to není příliš příjemný postup. Obávají se také biopsie - existuje předsudek jako „co když tam něco není, dostanou“. Polykání kapsle s videokamerou se nezdá tak děsivé.

- Teoreticky, nějaká invazivní výzkumná metoda nese jisté nebezpečí a riziko. Pravděpodobnost komplikací s FGD je samozřejmě velmi nízká, není však nutné tento výzkum zbytečně provádět. Často se stává, že pacient sám „předepisuje“ FGD, provádí dvakrát ročně gastroskopii! Pokud studie již byla provedena kvalitativně jednou - je nepravděpodobné, že se něco brzy změní. Osoba se jednoduše vystavuje zbytečné manipulaci a zvyšuje riziko komplikací. Další věc, kdy se vyskytují tzv. „Příznaky úzkosti“: ztráta hmotnosti, anémie, opakované zvracení, černá stolice, krev ve výkalech. Mohou indikovat rakovinu, vřed. Zde je ukázána endoskopie, může poskytnout důležité informace. Je třeba mít na paměti, že máme vysoký výskyt rakoviny žaludku a střev a úmrtnost z nich. Pokud je například špatná dědičnost pro rakovinu žaludku, je nezbytné endoskopické vyšetření.

Kapsulární endoskopie o stavu žaludku poskytuje málo informací, protože pro úplné vyšetření je třeba ji vyrovnat vzduchem. Studium tenkého a tlustého střeva pomocí video kapsle může být provedeno v naší zemi, ale je tu takový okamžik: kapsle je stále nekontrolovatelná. Lékař v průběhu studie přijímá zachycené video, nemůže zastavit pohyb videokamery, vrátit jej na nějaké místo, vzít biopsii. Proto tato metoda také neřeší všechny problémy. Nyní vyvíjejí řízené kapsle, pokrok není na místě.

- Říkali, že cholelitiáza je v Bělorusku poměrně běžná. Žlučníky s kameny volaly po odstranění. Situace se nezměnila?

- Prevalence žlučových kamenů je v Evropě běžným problémem. Indikace pro operaci jsou příznaky onemocnění žlučových kamenů, a to jsou záchvaty bolesti, žlučové koliky. Pokud nejsou žádné záchvaty, nedoporučujeme odstraňovat žlučník, s výjimkou zvláštních případů, kdy je žlučník „vypnutý“ nebo existují důvody k podezření na jiné komplikace.

90 gastroenterologů po celé zemi. Jak se dostat k specialistovi?

- Do jaké míry podle vašich odhadů dosahují lékaři nové znalosti v oblasti léčby a diagnostiky? Až do gastroenterologů, terapeutů.

- Pro gastroenterology, zpravidla dosah. Mohou se snadno dostat na udržovací kurzy, pořádáme pravidelně konference, semináře, zájemci chodí na vzdělávací akce v zahraničí. Je to obtížnější u terapeutů, protože musí být osvíceni v různých oblastech a gastroenterologie zde není vždy prioritou. Bohužel, úroveň znalostí terapeutů o gastroenterologických problémech není vždy dostatečná.

- Dnes však máme takový mechanismus: úzkého odborníka lze dosáhnout pouze směrem terapeuta. Člověk důvěřuje terapeutovi a může řídit například endoskopii - aniž by objasnil, zda to stojí za to nebo ne.

- S takovými problémy se setkáváme. Někdy se například vyskytují situace nadměrné gastroskopie nebo naopak nepřiměřené odmítnutí předložit pacientovi kolonoskopii. Stává se, že pacient si stěžuje na krev ve stolici a terapeut má sklon vysvětlovat to problémy v anální zóně: ​​hemoroidy, anální trhliny. To je často případ, ale krev ve stolici může být známkou závažnějšího onemocnění, ulcerózní kolitidy nebo Crohnovy choroby. Jedná se o chronická střevní onemocnění, která se vyskytují v mladém věku a mohou být závažná. Někdy jsme konfrontováni se skutečností, že pacient není dlouhodobě odeslán na speciální vyšetření - a v důsledku toho je nemoc stanovena později.

Pro řešení tohoto problému jsou však vyvíjeny protokoly, které poskytují lékařskou péči v různých specialitách. Minulé léto například Ministerstvo zdravotnictví schválilo Klinický protokol pro diagnostiku a léčbu pacientů s onemocněním trávicího systému. Je poměrně podrobný a pomůže lékaři jakékoliv specializace správně určit, která vyšetření by měla být provedena a v jakých případech.

- Ale co by měl pacient dělat? Jak se dostat k specialistovi? Ne každá klinika má gastroenterologa.

- V naší zemi máme 90 gastroenterologů a praktiků. Představte si, že dnes gastroenterolog slouží asi 220-250 tisícům lidí. A potřeba konzultací těchto specialistů je vysoká. Problém je do jisté míry řešen prostřednictvím placených služeb ve vládních i komerčních centrech. Nicméně, to může být docela obtížné získat schůzku s gastroenterolog "denně".

Ale pokud se vám zdá, že praktický lékař podcenil váš stav, vždy existuje příležitost kontaktovat vedoucího oddělení nebo podstoupit placenou konzultaci, protože se jedná o vaše zdraví.

- Jak je to, že tak málo profesionálů? Jak přilákat mladé lidi k této profesi?

- Koneckonců, v zásadě chybí lékaři, nejen v gastroenterologii. No, gastroenterologie je speciální specialita: ne každý rád poslouchá celý den o průjmech nebo zácpě, pracuje s pacienty, kteří mají těžké alkoholické poškození jater... A zároveň dostávají nízké platy. Ale je tu možnost pomoci pacientům, a to je pro lékaře vždy důležitý okamžik. Specialita bude zajímavější, pokud zvládnete instrumentální metody výzkumu - nejen psaní lékařské historie, ale i provádění výzkumu. V zahraničí provádí gastroenterolog sám endoskopii, ultrazvuk a další postupy související s jeho specializací. A myslím, že je to správné. Nyní s tím máme určité organizační potíže, ale pokud má lékař zájem o tuto specialitu, takovou příležitost lze nalézt.

"Ten gastroenterolog sám musí udělat výzkum, který potřebuje k práci."

„Poskytnout vybavení neřeší problém. Je nutné, aby také věděli, jak používat. “

- Před dvěma lety jste na tiskové konferenci řekl, že v Bělorusku je problém nesouladu diagnostických schopností se zavedenými požadavky. Co to znamená?

- Z velké části záleží na samotných zdravotnických zařízeních. Tam, kde se věnuje více pozornosti gastroenterologii, si koupí potřebnou, a někde jim může něco chybět. Problém se postupně řeší, ale často ne tak rychle, jak bychom chtěli. Například, najednou vznesl otázku celiakie - to je nesnášenlivost lepku, když nemůžete používat obiloviny. Onemocnění je detekováno sérologickými testy. Dříve mohly být prováděny pouze v 1-2 institucích v Minsku, dnes je výzkum prováděn v téměř každé nemocnici, kde je oddělení gastroenterologie, v regionálních diagnostických centrech. Přestože může být pro pacienta z vnitrozemí stále obtížné dostávat doporučení pro takovou studii. Lze uvést příklad takového akutního problému - s detekcí klostridiové diferenciální infekce. To je, když se člověk vyvíjí průjem při užívání antibiotik. Pokud je takový průjem způsoben klostridiovou diferenciální infekcí, může mít závažné následky a vyžaduje specifickou léčbu. Tento problém je nejen gastroenterologický, je multidisciplinární, protože antibiotika se používají ve všech oblastech medicíny. Instituce, kde lze tuto analýzu provést, však nyní mohou být započteny na prstech. Ani žádný komerční podnik to nevykonává. Ale ve světě je všechno jiné: pokud má pacient průjem a používal antibiotika, pak je hledání této infekce první věcí, kterou dělají.

Instrumentální schopnosti plně nevyhovují potřebám. Existuje například problém s denní změnou pH jícnu, žaludku. Nemoci spojené se změnami kyselosti jsou velmi časté. Existují takové formy nemocí, které je obtížné určit pomocí endoskopie, pro jejich diagnózu je zapotřebí pH-metrie. Bohužel v naší republice je dnes taková studie téměř nemožná.

- Proč

- Neexistuje prostě žádné vybavení, dokonce ani v Minsku, včetně Republikánského centra pro gastroenterologii, navzdory skutečnosti, že taková otázka byla vznesena. Problémy, které jsou důležitější, se řeší a tento směr pravděpodobně čeká na jeho obrat. V důsledku toho musíme doposud odmítnout pacienty, kteří mají indikaci k provedení takové studie.

- Naše regiony jsou obvykle více připraveny o výzkumné vybavení. Jak je s nimi?

- Situace s nimi není zdaleka vždy špatná, zejména pokud máme na paměti regionální centra. V okresních nemocnicích máme nyní CT skenery. A když mluvíme o jejich „deprivaci“, je důležité pochopit, že poskytnutí zařízení neznamená řešení problému. Osoba musí mít znalosti, aby mohla správně vyhodnotit získané údaje. To je také problém, který někdy vzniká. Koupili jsme vybavení, ale lidé nemají zájem, nechtějí zvýšit úroveň znalostí. V důsledku toho nepřinese výhody, ale někde jinde, možná to prostě nestačí. Pokud užíváte přístroje pro diagnostiku vzácných onemocnění - je rozumné je soustředit do specializovaných center, kde lékaři mohou nashromáždit dostatek zkušeností pro plné využití. Je však nutné, aby každý pacient měl v případě potřeby možnost dostat se do takového centra. Pokud jde o vybavení nezbytné pro běžnou práci, je většinou k dispozici. Vím však, že existují oblasti, kde je problém mít kolonoskopii, protože neexistuje žádný přístroj ani lékař, který by jej mohl vlastnit. Je to spíše výjimka než pravidlo.

Tipy pro gastroenterologa: jak jíst a jak často se zkoumat

- Jaký máte pocit ze speciálních výživových schémat: diety, vegetariánství?

- Každý si může vybrat, co se mu líbí nejlépe, pokud s touto volbou nebudou zasahovat žádné zdravotní problémy. V každém případě musí potraviny splňovat zásady plné hodnoty a rovnováhy. Ještě jednou chci zopakovat, že hlavním důsledkem „podvýživy“ není gastritida. Celosvětově patří mezi choroby související s výživou obezita, diabetes typu 2, kardiovaskulární onemocnění a některé typy rakoviny.

Jak jíst? Obecně platí, že je taková věc jako zdravá strava. Nemělo by to poškodit zdraví, naopak by to mělo pozitivně ovlivnit. Musíte jíst hodně zeleniny a ovoce - bylo prokázáno, že to má pozitivní vliv. Nezneužívejte sůl - je to rizikový faktor pro mnoho nemocí. Nepřidávejte do potravin sůl, použijte jiné koření, aby bylo jídlo chutnější. Nezneužívejte červené maso - hovězí, vepřové, jehněčí, zejména "zpracované" - uzpůsobené pro dlouhodobé skladování (klobása, šunka, uzená). Jsou přidány konzervační látky, které mohou nepříznivě ovlivnit zdraví. Zdravá strava zahrnuje použití mořských plodů alespoň jednou nebo dvakrát týdně, konzumaci rostlinného oleje, dostatečnou spotřebu vody - jeden a půl vody a den. Tělesná hmotnost musí být udržována v normálních mezích.

A uvnitř tohoto rámce je možné přizpůsobit jídlo vašim osobním preferencím. Někdo nemá rád ryby vůbec, někdo je připraven odmítnout maso, někdo nemůže žít bez mléčných výrobků. Výživa může někdy jít nad rámec zdravých potravin, ale neměla by se stát systémem. Ve své stravě dodržuji zásadu, že neexistují žádné výrobky, které jsou zcela zakázány. Musíte jen pochopit, že musí existovat určitý trvalý základ, který je v souladu se zásadami zdravého stravování, ale po určitou dobu si můžete dopřát něco jiného a nechat váš mozek, aby si ho pro změnu užil. Ptáte se na čipy. Oni jsou velmi vysoké kalorií, solené a smažené v horkém oleji. Pokud je budete jíst jednou, nedostanete gastritidu. Každý den s nimi však dostanete přebytek kalorií, soli a potenciálně karcinogenních látek vzniklých při smažení. A za pár let se rozvine obezita, arteriální hypertenze a zvýší se riziko rakoviny žaludku a střev. Jedná se o princip. Vše je možné, ale je nutné dodržovat opatření.

- Jak jinak můžete snížit pravděpodobnost vzniku gastroenterologického onemocnění? Častěji se zkoumá?

- Pro širokou škálu onemocnění jsou běžné rizikové faktory. Kouření je rizikovým faktorem rakoviny žaludku, pankreatitidy, refluxní choroby jícnu. Konzumace alkoholu je závažným rizikovým faktorem cirhózy jater a pankreatitidy. Obezita zvyšuje riziko rakoviny, steatózy jater. Eliminujte tyto rizikové faktory, je ve vaší moci. A pokud máte Helicobacter, přijďte na léčbu. Pokud jde o průzkumy obecně, pokud vám vůbec nic nevadí, pak možná nemusíte chodit k gastroenterologovi (úsměvy).

Gorgun Julia Viktorovna

Doktor lékařských věd, docent, profesor oddělení gastroenterologie a výživy, nejvyšší kvalifikační kategorie v terapii. Hlavní nezávislý gastroenterolog Ministerstva zdravotnictví, vedoucí Republikánského centra pro gastroenterologii.

Vzdělání - Vyšší (Minsk State Medical Institute, specializované všeobecné lékařství, 1995). Specializace - gastroenterologie.

Disertační práce "Vypočtená tomografická charakteristika a funkce pankreatu produkující inzulin u pacientů s cholelitiázou" v oboru interních onemocnění ", 2005

Disertační práce "Celiakie u dospělých: diagnostika, klinické a molekulárně genetické charakteristiky" v gastroenterologii, 2012

Profesní životopisná data: klinická rezidence ve specializaci „Vnitřní nemoci“ u NIKI radiační medicíny a endokrinologie (1995-1997), postgraduální studium na NIKI radioterapii a endokrinologii (1997-2000), 2001-2005. - asistentka oddělení gastroenterologie a výživy, BelMAPO, 2005-2008. - docent katedry gastroenterologie a výživy, od roku 2013 profesorka gastroenterologie a výživy. Od roku 2012 - hlavní nezávislý gastroenterolog Ministerstva zdravotnictví, od roku 2014 - vedoucí Republikánského centra gastroenterologie.

Expert Ministerstva zdravotnictví Běloruské republiky na drogy. Odborná komise MZRB stanoví postup registrace a provádění doplňků stravy. Expert Ministerstva zdravotnictví Běloruské republiky na označování potravin z hlediska zvláštních nutričních, dietních a preventivních vlastností. Předseda problémové komise Ministerstva zdravotnictví Běloruské republiky o gastroenterologii. Vedoucí pracovní skupiny pro tvorbu právních předpisů upravujících poskytování zdravotní péče o nemoci trávicího ústrojí.

Člen Evropské organizace pro studium Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy (ECCO).

Člen redakční rady časopisu „Medicine“ a „International Journal of Celiac Disease“.

Vědeckými zájmy a hlavními směry vědecké činnosti jsou gastroenterologie: základní principy poruch střevní permeability, patogeneze a varianty průběhu celiakie a nesnášenlivosti lepku, zlepšení diagnostiky střevních onemocnění, chronických zánětlivých střevních onemocnění.

Během své práce v BelMAPO dohlížela na realizaci projektu financovaného Běloruskou republikánskou nadací pro základní výzkum „Studium ukazatelů morfologického a funkčního stavu epiteliální bariéry tenkého střeva jako potenciálních markerů časné diagnózy celiakie“ Program pro diferenciální diagnostiku trávení živin a absorpčních poruch, “byl podřízeným vedoucím oddělení tý projekt, financovaný Mezinárodní Science and Technology Center „Změny cytoskeletu u zánětlivých onemocnění a rakoviny tlustého střeva,“ executive na starosti dva úkoly SSTP „terapeutické a diagnostické techniky,“ řekl jeden úkol SSTP „Informační technologie“.

Vítězka stipendia prezidenta Běloruské republiky nadaným mladým vědcům v roce 2014. Za zprávu „Claudins-2, -3 a -4 v normálním a normálním stavu získala Cenu celostátního školního týdne (Barcelona, ​​Španělsko, 2010). celiakální duodenální sliznice

Autor více než 120 vědeckých publikací, včetně:

Pokyny k metodě schválené Ministerstvem zdravotnictví:

  1. Metoda hodnocení závažnosti a variability přecitlivělosti na gliadin (gluten): návod k použití: schváleno. Ministerstvo zdravotnictví Běloruské republiky 06.08.2004, registrační číslo 68-0704 / Yu.Kh. Marakhovsky, Yu.V. Gorgun, V.P. Kalachik, I.M. Dovban, E.I. Marakhovskaya. - BelMAPO, 2004. - 7 s.
  2. Poskytování doplňkové výživy pro oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání: návod k použití: schválen. 6. prosince 2004, reg. Č. 155-1204 / Yu.Kh. Marakhovsky, Yu.V. Gorgun, N.A. Skepian [et al.]; vyvinut BelMAPO, Resp. vědecko-praktické Centrum hygieny MH RB. - Minsk, 2004. - 37 s.
  3. Metody detekce enteropatie glutenu u pacientů s diabetes mellitus 1. typu a terapeutická a preventivní výživa: návod k použití: schváleno. Ministerstvo zdravotnictví Běloruské republiky 15.02.2007, registrační číslo 154-1105 / Yu.Kh. Marakhovsky, T.V. Mohort, Yu.V. Gorgun, D.N. Garmaev, A.S. Portyanko, N.V. Karlovich, O.V. Sy-sója. - Minsk: Běloruská státní lékařská univerzita, BelMAPO, 2006. - 9 s.
  4. Program pro diferenciální diagnózu chronického nekrvavého průjmu u dospělých: návod k použití: schválen. Ministerstvo zdravotnictví Běloruské republiky 29.10.2010 / Yu.V. Gorgun, A.S. Portyanko, OM Karatysh, I.A. Dergacheva, K.Yu. Marakhovsky, S.V. Belyavskaya. - Bel-MAPO, BSMU, 2010. - 21 s.
  5. Diferenciální diagnostika onemocnění provázených chronickým průjmem nebo malabsorpčním syndromem: návod k použití: schváleno. Ministerstvo zdravotnictví Běloruské republiky 11.02.2011 / A.S. Portyanko, Yu.V. Gorgun, E.D. Stale. - BSMU, BelMAPO, 2011. - 12 s.
  6. Algoritmus pro komplexní hodnocení minerálních vod fyziologickými parametry požadavků na tekutinu a klinické a terapeutické vlastnosti při rehydrataci: návod k použití: schválen. Ministerstvo zdravotnictví Běloruské republiky 28.12.2012, registrační číslo 247-1212 / Yu.Kh. Marakhovsky, Yu.V. Gorgun, O.M. Zharskaya, D.N. Ulasevich. - BelMAPO, Národní centrum hygieny, 2012. - 16 s.
  7. Kritéria pro stanovení rozsahu minerálních vod pro účely úpravy a sanatoria - rehabilitace: návod k použití: schválen. Ministerstvo zdravotnictví Běloruské republiky 28.12.2012, registrační číslo 248-1212 / Yu.Kh. Marakhovsky, Yu.V. Gorgun, O.M. Zharskaya, D.N. Ulasevich. - BelMAPO, Národní centrum hygieny, 2012. - 19 s.
  8. Algoritmus pro klinickou diagnózu alkoholického onemocnění jater: návod k použití: schválen. Ministerstvo zdravotnictví Běloruské republiky 05.12.2013, registrační číslo 203-1213 / Yu.V. Gorgun, Yu.H. Marakhovsky, S.I. Pimanov, N.N. Silivonchik, OR Aizberg, A.A. Alexandrov. - Minsk, 2013. - 15 s.
  1. Gorgun, Yu.V. Diagnóza a léčba celiakie: proc. manuál / Yu.V. Gorgun, A.S. Portyanko, Yu.H. Marakhovsky. - Minsk, 2006. - 32 s.
  2. Silivonchik N.N., Pimanov S.I., Gorgun Yu.V. Přípravky koloidního vizmutu v klinické praxi: cvičení. Vitebsk: Nakladatelství VGMU, 2010. - 40 s.

Gorgun Yu.V. Metoda stanovení hustoty pankreatu. Patent číslo 6025, registrovaný 11/24/2003

Gorgun, Yu.V. Diagnóza celiakie u dospělých / Yu.V. Gorgun. - Minsk, 2011. - 200 s.

Autor normativně-právního zákona "Pokyny pro organizaci zdravotní péče pro dospělé s onemocněním trávicího ústrojí", schválený Ministerstvem zdravotnictví Běloruské republiky.

Mám léčit Helicobacter?

Každý z nás se alespoň jednou setkal s problémy trávení v životě. Ale jedna věc je, když žaludek zareagoval násilně na nekompatibilní produkty, a další, když to neustále bolí. Zde nebudete spravovat tablet. Je nutná konzultace s gastroenterologem. Kompetence tohoto specialisty není jen žaludek, ale celý trávicí systém. Při této příležitosti měli čtenáři Komsomolskaja Pravda příležitost promluvit si s doktorem lékařských věd Yuliou Gorgunovou, profesorkou oddělení gastroenterologie a výživy, BelMAPO, vrchního gastroenterologa Ministerstva zdravotnictví Běloruska.

- Dobrý den! Léčím Helicobacter pět let a nemůžu být vyléčen. Možná se objevily nějaké nové léky, které by mohly pomoci? Nemám žádné jiné žaludeční problémy, ale existuje dědičné riziko - můj otec, můj dědeček měl rakovinu žaludku...

- Pak musíte léčit Helicobacter. Pro tuto infekci nejsou v současnosti žádné nové léky, ale můžete použít silnější režim se známými antibakteriálními léky. V tomto případě léčba nebude trvat sedm, ale čtrnáct dní, pokud pro to neexistují žádné kontraindikace.

Přihlaste se na konzultaci s gastroenterologem (a ne terapeutem), a předepíše vám terapii na delší dobu.

- Dobrý den! Řekni mi, že je helicobacter opravdu nebezpečný?

- Ano Helicobacter může způsobit chronickou gastritidu, žaludeční a dvanáctníkové vředy, může vést ke zvýšeným negativním účinkům nesteroidních protizánětlivých léčiv (například aspirinu) a zvyšuje riziko vzniku rakoviny žaludku.

- Takže s ním musíš ještě zacházet?

- Obecně ano. Vše však závisí na konkrétní situaci. Někdo má kontraindikace k léčbě. Stává se, že Helicobacter nevytváří problémy nebo je věk člověka takový, že převažují jiné problémy. V každém případě rozhoduje lékař.

- A identifikovat Helicobacter nutně polknout sondu a udělat biopsii?

- Ne nutně. K dispozici je také uhlíková dechová zkouška, která se provádí na speciálně certifikovaném zařízení. Předtím, než jím projdete, byste měli přestat užívat inhibitory protonové pumpy a antibiotika alespoň dva týdny.

- Léčil jsem vřed dvanáctníku a Helicobacter objevil. Mělo by se s ním zacházet odděleně?

- Ano, je žádoucí ji léčit. Pokud zůstane Helicobacter, existuje možnost opakování vředu. Léčí se antibiotiky v kombinaci s léky, které potlačují tvorbu kyseliny v žaludku. Pro jmenování léků je třeba se poradit s lékařem.

Po 55 letech musíte alespoň jednou vyšetřit tlusté střevo

- Je mi 47 let. Před více než dvěma lety byl žlučník odstraněn. Po nějaké době jsem se uzdravil, cítil jsem se skvěle. Pak šel na služební cestu, dal nákladu na tělo - jídlo, alkohol. Pocit byl hrozný, silná bolest v hypochondriu. Sotva jsem se zotavil. Ale znovu se postavil na stejné hrábě, když se cítil zdravý. Teď nic nepomáhá. Co dělat

- Musíte podstoupit léčbu, možná stejně jako poprvé. Ale zda se budete cítit jako dříve - záleží ani na léčbě, stejně jako na vašem těle. Někteří lidé po operaci necítí vůbec žádné změny a žijí, jako by měli žár. Jiní mají problémy s nejmenšími odchylkami. Pokud má tělo tendenci k takovým pooperačním komplikacím, nikam se nedostane. A musíte to vzít v úvahu ve svém chování po celý život.

- Doporučuji sanatorium s léčivými minerálními vodami. Jak se k tomu cítíte?

- To může být na jedné straně pozitivní. Spíše to však nebude spojeno s tím, že budete pít minerální vodu v litrech, ale s komplexní lázeňskou léčbou. Pokud jde o samotnou minerální vodu, nepotřebujete ji zvlášť. Nemáte žlučník, ale minerální voda má choleretický účinek a pití ve velkém množství je nežádoucí, protože může způsobit průjem, zvýšit bolest břicha.

- Je mi 67 let a v poslední době jsem se obával přetrvávající zácpy. Může být tento problém vyřešen laxativy?

- Pokud má vaše střevní strana příznaky, které tam nebyly dříve, pak je vhodné mít kolonoskopii (vyšetření tlustého střeva). Nebo alespoň třikrát projít testem okultní krve. Pokud je negativní třikrát, pak jednoduše konzultovat s lékařem pro projímadlo. Pokud však existuje alespoň jeden pozitivní test, je nutná kolonoskopie. Tato studie se obecně doporučuje provést alespoň jednou pro všechny osoby starší 55 let. Protože nejčastěji v tlustém střevě se nacházejí různé patologie (tumory, polypy), zejména u starších osob. Tento výzkum lze provést s anestezií.

- Dobrý den! V mém žlučníku je polyp více než 9,3 mm. Lékař navrhuje odstranění žlučníku kvůli riziku vzniku onkologie. Jsou polypy opravdu tak nebezpečné? Jak jim zabránit?

- Polypy jsou dvou typů - cholesterol (vytvořený proto, že cholesterol je uložen na stěně žlučníku) a ty, které představují růst sliznice. Výskyt cholesterolových polypů lze předcházet zdravým a pravidelným jídlem. V současné době neexistují metody prevence non-cholesterolových polypů. Bohužel jsou to oni, kteří jsou nebezpečnější, protože se mohou rozvinout do onkologie.

Játra se nemohou donekonečna zotavovat.

- Julia Viktorovna, ahoj! Můj syn má cirhózu jater - od mládí hodně pije. Říká, že nemá co žít... Je léčena cirhóza a člověk je odsouzen k zániku?

- Samozřejmě, s jaterní cirhózou, délka života je mnohem kratší než u lidí se zdravými játry. Ale hodně záleží na lidském chování v současné době. Pokud zcela odstraníte alkohol, faktor, který způsobil toto poškození jater, situace se výrazně zlepší. To je velmi zásadní bod! Žádný lék nepomůže osobě odmítnout pít alkohol.

- Už tři měsíce nepije...

- Dobře Ale tohle není ten čas. Kromě toho, že se vzdá alkoholu, musí být pozorován gastroenterologem, který v závislosti na svém stavu předepíše podpůrnou léčbu. Měl by být pravidelně vyšetřován ultrazvukem, provádět krevní testy, pravidelně provádět FGDS. Pak existuje naděje, že nemoc je kompenzována a může zůstat v takové kompenzované formě po dlouhou dobu.

- Takže je tu naděje. Děkuji!

- Dobrý den! Mám přítele, který miluje pít. A dělá to téměř každý den. Když mu řekne, že zničí játra, říká, že játra jsou obnovena, takže se vše vrátí do normálu, když přestane pít. Je to tak?

- Možnosti jakéhokoliv těla nejsou neomezené. Játra mají opravdu velkou kompenzační kapacitu. A například po utrpení akutní těžké hepatitidy se člověk může zotavit. Pokud je však účinek na játra chronický, nastane okamžik, kdy budou vyčerpány kompenzační rezervy. A pak, i když si člověk pamatuje, je pozdě. Navzdory všem opatřením (změnám životního stylu, léčby) není možné zastavit postup onemocnění.

Přečtěte si také

5 dobrých návyků, které pomohou zachránit zuby až do stáří

Doporučení zubního lékaře vám v zubní ordinaci pomohou méně často.

"Pokud se nestaráte o vysoký krevní tlak, pak necítíte, jak se stav cév zhoršuje a blížící se mrtvice."

Pokračujeme v našem projektu Zdraví pod kontrolou. A dnes mluvíme o tom, jak je důležité kontrolovat tlak a zvolit správný monitor krevního tlaku.

Aby se předešlo problémům s adenoidy, musí nos volně dýchat.

Musí mít dítě vždy operaci a může problémy s adenoidy projít sami

Pacient s HIV se zotavil v Londýně: náhodný úspěch nebo vítězství lidstva nad AIDS?

Kostní dřeň byla transplantována pacientovi, jehož nemoc prošla do smrtelně těžké fáze, a HIV z těla zmizel [komentáře odborníků]

Zubní kaz a periodontitida způsobují rakovinu tlustého střeva

Američtí vědci oznámili smrtelné nebezpečí zubních problémů

Jako Anzhdelina Jolie: Bratři a sestry odstranili žaludky pro strach z rakoviny

Není žádným tajemstvím, že rakovina může mít genetickou predispozici.

Chcete vidět spoustu různých míst pro jednu dovolenou?

Pak pro vás - námořní plavba! Moderní výletní parníky nabízejí podmínky jak pro aktivní odpočinek, tak i pro zábavu a pro relaxaci a zábavu.

Vědci nazvali hodiny, když je káva nejefektivnější, a když je k ničemu.

Výzkumníci vysvětlili, proč absorpce tohoto nápoje v litrech někdy vůbec nezvyšuje

Vědci: narození dítěte odsuzuje rodiče na šest let strašného nedostatku spánku

Matky v tomto období spí o 62 minut denně a otcové o 15 minut

Obavy dětí: jak je identifikovat a neutralizovat

Děti se čeho mohou bát. Je důležité včas porozumět tomu, s čím je strach dětí spojen a pomoci mu překonat.

Smažte přípitek a onemocníte: vědci zjistili, jak mohou domácí spotřebiče poškodit zdraví

Studie ukázaly, že růžové toasty mohou být méně škodlivé než výfukové plyny automobilů. Vysavače mohou vracet prach a bakterie zpět do vzduchu.

Lékař předepsal přátelství: vědci zjistili, že blízcí přátelé - nejjistější slib dlouhověkosti

Silné sociální vazby pro tělo efektivněji než sport

Traumatolog Sergei Kazaev: Ke snížení hmotnosti jedí maso a dnu

O těžkých poranění páteře v dětství, o schopnosti řádně padat a jak se neuvádět do stavu "trosek"

Výšivka a zahradnictví ušetří demenci

Je pravda, že je třeba rozvíjet se v těchto koníčcích již ve středním věku

8. března: jak se zbavit banálních darů?

Chci dát vašemu milovanému člověku něco příjemného a zdravého

Jak obnovit vaše zdraví po dlouhé zimě? - Jdi na dovolenou!

A můžete jít do Řecka. To je v Řecku asi 300 slunečných dnů v roce, a prázdnin trvá od května do října. A také čisté moře, žlutý písek a sopečné pláže, lázně, slunce, zdravá a chutná kuchyně.

Rakovina tisíciletí: nejčastější rakoviny, které postihují mladé

Hodně vinu tak zbožňoval teď fast food

Výzkumníci zjistili, že dobrou náladu lze jíst

Existují nové údaje o tom, jak a proč střevní mikroflóra ovlivňuje psychický stav osoby.

Příprava na DH-2019: jak pomoci vašemu teenagerovi vyrovnat se se stresem a získat vysoké skóre?

Stálé nervové napětí může ovlivnit zdraví. A zdraví vtipy jsou špatné!

Vědci z Nizozemska: vysoké a štíhlé ženy mají větší pravděpodobnost, že se stanou dlouhodobě než nízké koblihy

Nový výzkumný profil vznesl otázky ve vědeckém a lékařském světě, diskutovali jsme s nimi s endokrinologem a gerontologem.

Vědci přišli s dietou, která zachrání svět před globálním oteplováním

Aby se zabránilo ekologické katastrofě, lidé na planetě by měli přemýšlet o své stravě.

Dítě bylo vyňato z dělohy a strčeno zpět

Ve Velké Británii provedli lékaři jedinečnou operaci pro těhotnou ženu

Ti, kteří chtějí zhubnout, by měli začít s výběrem dezertu

Vědci provedli experiment, jehož výsledky mnoho překvapí

Číňan žil čtyři roky s párátkem se šesti centimetry v srdci

Hůlka uvízla v hlavním orgánu, když pila ze sklenice.

Bude první pokus IVF pro neplodné páry hrazen státem?

Dodatečné prostředky z rozpočtu na to nejsou nutné - plánovat využití toho, co ušetří na veřejných zakázkách

Rakovina tlustého střeva přichází první v Bělorusku

Pro prevenci lékaři doporučují jíst méně smažené maso a opustit rychlé občerstvení.

Mladý novinář z Primorye byl na pokraji života a smrti po obdržení na soukromé klinice

Příbuzní prohlašují případnou lékařskou chybu a nedbalost. Situaci převzali pod zvláštní kontrolou regionální výkonné orgány [foto, video]

Kategorie věková kategorie 16+

Gastroenterologové v Čeljabinsku

Kdo je gastroenterolog?

Různé patologie trávicího systému jsou rozšířené. Správné fungování orgánů gastrointestinálního traktu závisí na mnoha faktorech: stav hormonálního systému, přítomnost nemocí ústní dutiny, přítomnost infekcí v těle a dodržování diety. Pro rychlou a přesnou diagnózu a následnou úspěšnou léčbu onemocnění je nutný dobrý gastroenterolog. Záleží na profesionalitě lékaře, zda účinek léčby bude krátkodobý nebo nemoc zcela ustoupí.

Jak najít dobrého gastroenterologa v Čeljabinsku?

Dnes už není třeba hledat lékaře na dlouhou dobu, žádat přátele a známé. Každý člověk může využít informace internetového portálu doctu.ru a naučit se adresy různých zdravotnických středisek, získat informace o kvalifikaci a zkušenostech lékařů.

Hodnocení 70 lékařů

Kdy jít na konzultaci?

Při porušení zažívacího systému, kdy je nutné konzultovat gastroenterologa, ukažte:

  • otravné nebo ostré bolesti v břiše;
  • nedostatek chuti k jídlu;
  • říhání nebo pálení žáhy;
  • poruchy stolice;
  • nevolnost nebo zvracení;
  • nadýmání;
  • obtížné polykání.

Kde přečíst recenze o gastroenterologech Čeljabinsk?

Aktuální informace o lékařech, včetně recenzí gastroenterologů, lze snadno vyhledat na speciálním zdravotnickém portálu doctu.ru. Po návštěvě specialisty je lepší sdílet dojmy, zanechat své vlastní komentáře, vyprávět o účinnosti léčby, doporučení budou užitečná pro nové návštěvníky webu, průvodce při výběru dobrého lékaře.

Jak se přijímá gastroenterolog?

Příjem gastroenterologa vždy začíná sběrem anamnézy, obecným šetřením. Vyšetření břicha palpací, perkuse, auskultace pomáhá určit lokalizaci bolesti, velikost orgánů a detekci patologických procesů. Přesná diagnóza je usnadněna moderními instrumentálními vyšetřovacími metodami: esofagoskopií, gastroskopií, duodenoskopií, rektoromanoskopií a rentgenem, ultrazvukem.

Jaké nemoci léčí?

Dnes gastroenterologové poskytují účinnou terapii pro různé poruchy jícnu, žaludku, žlučníku, dvanáctníku, tenkého a tlustého střeva. Mezi nejčastější nemoci, které každý gastroenterolog v Čeljabinsku úspěšně léčí, patří gastritida, pankreatitida, cholecystitis, dyspepsie, gastroenteritida a hepatitida.

Gastroenterolog: poradit specialistovi

Světový výbor pro rakovinu uznal Helicobacter jako karcinogen první linie, což je jedna z nejnebezpečnějších příčin rakoviny. 3. října 2005 ve Stockholmu, Nobelova cena za vynikající úspěch v poli medicíny byla udělena k fyziologům z Austrálie Barry Marshall a Jim Robin Warren. Dokonce i na samém počátku 80. let 20. století tito brilantní vědci ze „země klokana“ navrhli a úspěšně potvrdili, že jedním z hlavních viníků zánětu, ulcerace a malignity sliznice žaludku a dvanáctníku je infekční faktor. Přesněji řečeno, patogenní mikroorganismus Helicobacter pylori (dále jen HP). Vědci zjistili, že v 98% "yazvennikov" a "gastritchik" zkoumali.

V elektronovém mikrofotografie, záludný mikroorganismus, jako slunce, visel v mnoha směrech mnoho flagella-paprsky. Z tohoto důvodu byl jmenován Heliko, tedy ARMS. Koneckonců, mnoho spiroxetů (způsobujících například syfilis) má podobný vzhled a všechny jsou poměrně infekční, stabilní ve vnějším prostředí a snadno se přenášejí z člověka na člověka. Pro čistotu experimentu Marshall provedl experiment na sobě: nakazil se Helicobacter pylori a dostal zánět a ulceraci sliznice žaludku a dvanáctníku. A nyní lékaři vědí jistě, že je velmi možné nakazit se „vředem“ přes nemyté (špatně umyté) nádobí, zejména lžíce, vidličky a sklenice. Připomeňme si přednastavené automaty na prodej sodové vody: kolik tisíců rtů a jazyků bylo olízáno na opakovaně použitelných brýlích a voda na mytí samozřejmě nemohla odplavit škodlivé bakterie. Kromě peptického vředu je možné INFECT as tzv. "Deep" EROTIC KISS. Výsledkem je, že více než 80% populace planety trpí (s některými chorobami z nehygienických podmínek a... LOVE) gastritida a duodenitis (duodenum - latinsky, duodenum, zánět), včetně erozivních a ulcerózních Ale peptický vřed má velkolepý „infekční“ začátek - ne jediný. Přes Nobelovu cenu. Ano, standardní režimy proti vředové terapii zahrnují povinná dvě antibiotika. A je lepší, když to bude klaritromycin (a mnoho generických generik) a amoxicilin. Použití metronidazolu v Rusku je zcela neúčinné. Ačkoli tento lék doporučuje "odborníci" z philistine (to znamená, není zatížen specializovaným vysokoškolským vzděláváním) medicíny méně sofistikovaným a důvěryhodným spoluobčanům, nemá to vliv na zákeřnou bakterii v žaludcích Rusů. Je to proto, že metronidazol je extrémně levný a je předepisován a užíván pro všechny druhy infekčních a ne příliš dobrých důvodů. Jako výsledek, Helicobacter Pylori v ruských žaludcích není jen strach z metronidazolu, ale naopak, jak řekl Zhvanetsky, spolupracuje s BAT.
Po eradikaci Helicobacter zůstane peptický vřed.

Julia Gorgun gastroenterolog recenze

© Maximov Ivan a Aida 2004 - 2019.

Opakovaný tisk dopisů z fór je zakázán bez odkazu na stránky a autory samotných dopisů. Bez písemného souhlasu A.T. Maximova je zakázána dotisk materiálu ze všech částí areálu. a autorů. Všechna práva vyhrazena. Správa stránek není zodpovědná za obsah zpráv zveřejněných na fórech, na nástěnce, v recenzích a komentářích k materiálům.

Pro reklamu: tel.: + 7-912-311-57-06, [email protected]

Neviditelný nepřítel. Jaká je většina Bělorusů nakažených?

Helicobacter může způsobit chronickou gastritidu, proměnit se v žaludeční vřed a také zvyšuje riziko rakoviny.

Asi 80% dospělé populace Běloruska je infikováno Helicobacter, který způsobuje gastritidu a rakovinu. V západní Evropě a ve Spojených státech je toto číslo 30-40%. Proč jsou Bělorusové pod pistolí zákeřných bakterií?

Nejsou žádné příznaky, ale nemoc může být

Stejná míra prevalence Helicobacter, jako v naší zemi, je pozorována na Ukrajině a v Rusku, řekl hlavní nezávislý gastroenterolog ministerstva zdravotnictví Julia Gorgun.

„Prevalence infekce je dána tím, jak je země rozvinutá, jak dobré jsou sociální a hygienické podmínky. Ve vyspělých zemích začala infekce klesat, když se problém stal známým. Například Japonsko má státní politiku týkající se screeningu a léčby Helicobacter, která je považována za hlavní metodu prevence rakoviny žaludku. V důsledku toho infekce rychle ustupuje. Pokud vše závisí pouze na vztahu mezi pacientem a lékařem, situace je jiná. Kromě toho, čím méně obyvatelstva je o problému informováno, tím méně se s ním zachází, “řekl Gorgun.

Helicobacter může způsobit chronickou gastritidu, proměnit se v žaludeční vřed a dvanáctníkový vřed a také zvyšuje riziko vzniku rakoviny žaludku.

„Helicobacter je považován za spolehlivý faktor při rozvoji rakoviny žaludku a Bělorusko je jedním z prvních míst v Evropě pro prevalenci tohoto onemocnění,“ řekla Julia Gorgunová.

Lidé infikovaní Helicobacter, někdy nezažívají žádné příznaky, onemocnění často probíhá skrytě. K identifikaci Helicobacteru se musíte poradit s lékařem, který Vám předepíše fibrogastroskopii. Jsou-li zjištěny bakterie, je nutné speciální ošetření.

Jak a kdo léčit

Julia Gorgunová poznamenala, že evropské směrnice pro léčbu Helicobacter jsou založeny na skutečnosti, že potřeba léčby je posuzována individuálně v každém konkrétním případě.

Doporučení pro zacházení se všemi členy rodiny najednou. Nejčastěji se však v případě, že někdo z rodiny má Helicobacter, mohou jeho další členové nakazit. Většina diagnostikovaných dětí je infikována rodiči.

Co se týče způsobů infekce dospělých, lékař řekl, že v Bělorusku nebyly provedeny žádné studie. Proto zjistila, že je těžké říci, jak jsou lidé v zemi nakaženi Helicobacterem.

„Léčba není v žádném případě předepsána pro profylaxi a slepě. Průběh antibiotik je předepsán na základě výzkumu, stavu pacienta. Obecným přístupem k gastritidě způsobené Helicobacterem je, že se jedná o infekční onemocnění a léčba by měla být nabídnuta nemocnému, “řekl lékař.

„Jak pacienti, tak lékaři by měli vědět, že pokud byla léčba provedena, je nutné absolvovat test na základě jejích výsledků. Jinak to nemá smysl, “řekl hlavní gastroenterolog.

Výsledky můžete zkontrolovat testem uhlíkového dýchacího přístroje, který se provádí na speciálním zařízení. Účinnost takové studie je vysoká - více než 95%, uvedla Julia Gorgunová.

Taková zařízení jsou ve velkých nemocnicích a zdravotnických centrech v každé oblasti. Vyšetření můžete získat v hlavním městě ve Městském klinickém diagnostickém centru, v 10. městské nemocnici, v Minsku.

Testy se nejčastěji provádějí na komerční bázi, protože technika je „poměrně drahá“. Fibrogastroskopie s biopsií se používá na základě rozpočtu. Lékař nedoporučoval sérologickou diagnostickou metodou (krevní test) ke sledování léčby Helicobacter.

Většina pacientů bude muset být léčena ne gastroenterologem, ale terapeutem, protože pouze o něco více než 90 gastroenterologů pracuje v praktické zdravotní péči v Bělorusku. Na 100 000 obyvatel je méně než jeden lékař této specializace - to je dvakrát až třikrát méně než v západoevropských zemích.

„V Bělorusku panuje všeobecný nedostatek lékařů,“ řekla Julia Gorgunová, „a gastroenterologové nejsou výjimkou.“

Nejjednodušší otázky řeší terapeut, který v případě potřeby posílá pacienty gastroenterologovi.

Takoví lékaři jsou v každém krajském městě, ale ne v každém okresním centru. Republikánské centrum pro gastroenterologii bylo zřízeno v 10. Minské klinické nemocnici pro poskytování specializované péče. Struktura centra zahrnuje dvě stacionární oddělení a poradnu a diagnostiku.

V Minsku pracují gastroenterologové také v řadě okresních poliklinik, v nemocnicích a také v placených zdravotnických střediscích. Ve srovnání s ostatními regiony země je dostupnost Minskova gastroenterologa hodnocena jako dobrá u Julie Gorgunové.

Jak se dostat nemocný

Aby nedošlo k infekci Helicobacter, musíte dodržovat pravidla osobní hygieny.

Pokud je to možné, vyhýbejte se pokrmům, které by mohly být používány někým jiným, vyhýbejte se pochybné kvalitě a čerstvosti potravin, vyhýbejte se, aniž byste museli být v uzavřených kolektivech, a pamatujte, že ležet v nemocnicích není vždy dobré pro zdraví.

„Pacient by měl pochopit,“ řekla Julia Gorgunová, „že je v nemocnici u velkého počtu nemocných a slabých lidí, je snazší zachytit jakoukoli infekci než u zdravých.“

Aby se zabránilo závislosti, nemělo by docházet k nekontrolovanému užívání antibiotik. Helicobacter je již stabilnější než před několika lety. Dříve byla většina pacientů léčena po dobu jednoho týdne a nyní jsou vyžadovány dvě. Léčebný režim se změnil - často ne dva, ale používají se tři antibiotika.

Cirhóza a obezita jako hrozba pro národ

Nicméně polovina úmrtí na gastroenterologické příčiny je způsobena onemocněním jater (60% populace v produktivním věku). Ačkoli za posledních pět let se jejich podíl poněkud snížil, společenský význam těchto onemocnění je velmi vysoký.

Nejčastěji lidé umírají na cirhózu, jejíž léčba je velmi obtížná. Proto je prevence nezbytná, řekla Julia Gorgunová. V první řadě se jedná o odmítnutí alkoholu nebo výrazné snížení objemu jeho konzumace, jakož i zdravého životního stylu obecně, což vám umožní udržet normální tělesnou hmotnost.

Děti měly nemoci zažívacích orgánů, které nebyly pozorovány před 10-15 lety, nebo které byly zjištěny velmi zřídka, uvedl hlavní nezávislý dětský gastroenterolog ministerstva zdravotnictví Irina Savanovich.

Běloruské děti onemocnily hepatitidou spojenou s obezitou, Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. To je způsobeno měnícím se životním stylem, stejně jako šířením alergií mezi dětskou populací.

Obezita u dětí. Jak zastavit epidemii

Lékař zdůraznil negativní vliv nekontrolovaných antibiotik na děti, které rodiče někdy dávají dětem bez konzultace s lékařem.

Prevence onemocnění trávicího systému mezi dětmi je změna stravování ve směru zdravého.

"To je to, co rodiče a děti-teenageři chtějí slyšet nejméně o tom, což je důvod, proč je nejtěžší věc změnit povahu jídla a životního stylu," řekl Savanovich.

Pro plné fungování těla by měla být potrava různá, přiměřená, vyvážená a odpovídající potřebám souvisejícím s věkem. Je důležité zajistit, aby si dítě udržovalo zdravou tělesnou hmotnost a zajistilo tak rovnováhu mezi spotřebovanou a spotřebovanou energií.